Κρίταμο το θαλασσινό

Γαλάζιο, τυρκουάζ, μπλε, βαθύ μπλε.  Πράσινο, βαθύ πράσινο, το πράσινο του πεύκου που φτάνει ως τις βραχώδεις ακτές και καθρεπτίζεται φιλάρεσκα στα ήρεμα, κρυστάλλινα θαλασσινά νερά του νησιού.
Άλλοτε μυτερά και κοφτερά, άλλοτε γλυκά καμπυλωτά βράχια, οριοθετούν παιχνιδιάρικα τη θάλασσα απ τη στεριά αυτού του όμορφου και καταπράσινου μικρού νησιού του Αργοσαρωνικού.
Και το όνομα αυτού Αγκίστρι.

20140623_0010Μικρός επίγειος παράδεισος (όχι όμως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών) προσφέρεται και για σύντομες διακοπές, μιας και απέχει μόλις  22 ναυτικά μίλια  από τον Πειραιά και 4 από την Αίγινα.

Το γκρι-ασημί ακτών και βράχων και κατά τη διάρκεια των μηνών Μαϊου- Ιούλιου,   “σπάει” απ τους καταπράσινους θάμνους του κρίταμου ή κρίθμου του παραθαλάσσιου (crithmum maritimum) που πλημμυρίζουν το νησί.

Το απόλυτα  βιολογικό γευστικό δώρο της φύσης, παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, γνωστό απ την αρχαιότητα για τις απίστευτα ευεργετικές και θεραπευτικές  ιδιότητές του. Πλούσιο σε αιθέρια έλαια, ιώδιο, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, σε ένα και μόνο γευστικό πιάτο σαλάτας.

Δεν θα μπορούσα  λοιπόν να επιστρέψω ,  χωρίς να φέρω μια μικρή μικρή ποσότητα από τα τρυφερά μακρόστενα και σαρκώδη φυλλαράκια κρίταμου, να τα φτιάξω τουρσάκι που θα νοστιμεύουν τις καλοκαιρινές σαλάτες μου, αλλά κυρίως να σας δώσω το κίνητρο, ώστε στην επόμενη επίσκεψή σας σε όποια παραθαλάσσια βραχώδη περιοχή βρεθείτε, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να μαζέψετε και σεις αυτά τα πολύτιμα φυλλαράκια που θα προσφέρουν μια θαλασσινή νότα και στις δικές σας σαλάτες.

     

Υλικά

  • 2 χούφτες τρυφερά φυλλαράκια κρίταμο. Τα μπουκετάκια απ την κορυφή του θάμνου.
  • 1 φλ. ξύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο

20140626_0007Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα κρίταμα  από τα κιτρινισμένα και τα τυχόν ξερά φυλλαράκια και τα πλένω καλά.
  2. Βάζω σε κατσαρόλα να βράσει 1/2 λίτρο νερού με 1 φλ. ξύδι.
  3. Ρίχνω τα φυλλαράκια να ζεματιστούν και τα αφήνω μόλις για 1 λεπτό απ την αρχική στιγμή βρασμού.
  4. Τα αφαιρώ με κουτάλα και τα ρίχνω αμέσως σε λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να διατηρήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους.
  5. Τα αφήνω μερικά λεπτά, τα σουρώνω από το νερό και τα στεγνώνω καλά με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
  6. Τα τοποθετώ σε γυάλα και ρίχνω από πάνω τους το ξυδόνερο, το οποίο πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.
  7. Τελειώνω ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο στη γυάλα και προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδου.

20140626_0014 20140626_0018Tips

  • Τα κρίταμα τα κόβουμε με το χέρι μας ψηλά στις κορυφές του θάμνου και στο σημείο που δεν θα βγει ίνα στο κλαδάκι τους.  Αυτό δείχνει ότι είναι το σημείο που πρέπει να κοπούν για να είναι τρυφερά.  Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που κάνουμε όταν θέλουμε να μαζέψουμε οποιαδήποτε βλαστάρια στην εποχή τους.
  • Τα κρίταμα γίνονται και σαλάτα, αλλά λόγω της έντονης γεύσης τους  εγώ προσωπικά τα προτιμώ σε τουρσί που θα νοστιμίσουν κυρίως την ντοματοσαλάτα ή πατατοσαλάτα που θα φτιάξω.
  • Διατηρούνται για πολύ καιρό είτε στο ψυγείο, είτε εκτός αν έχει ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία.
  • Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι είχα μια εξαιρετική πληροφορία από τη φίλη Νένα Κ. σχετικά με τα κρίταμα, τα οποία αποξηραίνει, τα αλέθει στο μούλτι, τα διατηρεί σε κατάλληλο σκεύος και κατόπιν τα χρησιμοποιεί όπως την ρίγανη  και το αλάτι για τις σαλάτες.

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Κρίταμο το θαλασσινό”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    σε πόσο χρόνο θα ειναι έτοιμα για φάγωμα??

    1. Σε μερικές ώρες μέσα στο ξύδι και θα είναι έτοιμο.
      Όσο περισσότερο μένει τόσο καλύτερα, διατηρείται όπως όλα τα τουρσιά για πολύ καιρό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *