Μου αρέσουν τα παζλ. Στην κυριολεξία. Έχω βρει μια σχετική, φανταστική διαδικτυακή πλατφόρμα και λύνω οπωσδήποτε ένα παζλ την ημέρα. Βρίσκω πολύ αγχολυτική την όλη διαδικασία, συν την ευχαρίστηση να χρονομετρηθώ και να δω τελειωμένη και την προς λύση εικόνα του παζλ.
Μου αρέσουν όμως πολύ, έως πολύ πολύ και τα μαγειρικά παζλ. Η ημέρα της εβδομάδας που τα κάθε λογής τρόφιμα φρέσκα ή μη, λιγοστεύουν είναι η καλύτερη μου. Τα βάζω κάτω ή για την ακρίβεια τα βάζω πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τα πηγαινοφέρνω για να δω που και πως θα καταλήξουν στα πιάτα μας. Πολλές φορές στο μαγειρικό μου παζλ προστίθενται και κομμάτια την τελευταία στιγμή. Και ναι το παζλ λύνεται, είναι όμορφο, γευστικό, οικονομικό και δεν πετιέται τίποτα. Το κατά δύναμη. Κάπως έτσι βγήκαν και οι σημερινές κρέπες μου. Θα μου πεις, καλά γάλα δεν μπαίνει στο σπίτι; Η απάντηση είναι απλή. Γάλα πια δεν πίνουμε και γάλα μπαίνει στο σπίτι όταν έχουμε τους αγαπημένους μας μικρούς επισκέπτες που θα κοιμηθούν σε μας και πρέπει βεβαίως βεβαίως να πιούν γάλα στο πρωινό τους όπως και πρέπει. Κάπως έτσι και με τα μανιτάρια που τα αγόρασα για πίτσα και μου έμειναν αρκετά.
Όλα αυτά τα αναφέρω ώστε να βοηθήσω και τις φίλες ή φίλους σε νεαρές ηλικίες που ίσως δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τη μαγειρική αντίληψη με τα μικρής ποσότητας τρόφιμα που πολλές φορές βρίσκονται στο ψυγείο ή τα ντουλάπια μας και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
Η μαγειρική θέλει λίγη ως ελάχιστη φαντασία, πολλές ανατροπές στα καθιερωμένα, δοκιμές και πειραματισμούς. Αν μάλιστα δεν βάλεις πολύ αλάτι στο φαγητό, τότε το αποτέλεσμα ό,τι και να φτιάξεις θα τρώγεται και θα το ευχαριστιέται όλη η ομήγυρη.
Υλικά για 8 μεγάλες κρέπες
- 1 φλ. τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 1/2 φλ.τσ. γάλα
- 2 αβγά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κοφτή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτή αλάτι
- 1 κ.γ. βεγκέτα
Διαδικασία
- Ρίχνω σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύω πολύ καλά ώσπου να έχω ένα παχύρευστο μείγμα.
- Το μείγμα αυτό το σουρώνω σε λεπτή σίτα για να έχω μείγμα χωρίς σβόλους αλευριού, ώστε οι κρέπες μου να γίνουν λεπτές και φίνες.
- Αλείφω ένα τηγανάκι για κρέπες ή απλώς ένα κοινό τηγανάκι με ελάχιστο βούτυρο και αφήνω να κάψει καλά. Γεμίζω ένα φλυτζανάκι ελληνικού καφέ με το χυλό και τον ρίχνω στο τηγανάκι μου. Εδώ θα υπολογίσετε εσείς την ποσότητα του χυλού και με τι κουζινικό μικρό σκεύος θα ρίχνετε το χυλό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αφήνω να ψηθεί 1-2 λεπτά ώσπου να δω ότι η περίμετρος της κρέπας αποκολλάται από το τηγανάκι. Τη γυρίζω με σπάτουλα και από την άλλη πλευρά. Συνήθως η πρώτη κρέπα δεν βγαίνει τέλεια αλλά λίγο μα πειράζει. Οι επόμενες είναι τέλειες.
Υλικά για τη γέμιση με ό,τι μάζεψα απ’ το ψυγείο μου
- 350 γρ. (περίπου) μανιτάρια
- Λίγο ανθότυρο
- Λίγη τριμμένη γραβιέρα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- Πιπεριά Φλωρίνης ψημένη που έχω σχεδόν πάντα στο ψυγείο και την χώνω παντού. Ιδέα της τελευταίας στιγμής.
- Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 1 κ.γ. βεγκέτα
Διαδικασία για τη γέμιση… εύκολη και απλή
- Αποφλοιώνω τα μανιτάρια μιας και τα είχα κάποιες μέρες και είχαν ελαφρώς μαυρίσει εξωτερικά.
- Τα κόβω σε φέτες και μετά σε κυβάκια. Πολτοποιώ τις σκελίδες σκόρδου.
- Τα ρίχνω όλα μαζί στο τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο και τη βεγκέτα. Ανακατεύω να πέσει ο όγκος τους και μετά ρίχνω και την ψημένη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη μαζί με φυλλαράκια ρίγανης. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.
- Στο μείγμα αυτό και έχοντας αποσύρει απ’ τη φωτιά προσθέτω σπασμένο το ανθότυρο και λίγη γραβιέρα. Ανακατεύω καλά.
Τύλιγμα κρέπας
- Παίρνω μια μια κρέπα και βάζω περίπου δυο κουταλιές της σούπας από την γέμιση. Την απλώνω προσεχτικά και τυλίγω σε ρολό την κρέπα. Συνεχίζω με τις υπόλοιπες. Τις τοποθετώ σε μακρόστενο ταψάκι που έχω αλείψει με βούτυρο. Αλείφω και τις κρέπες με ελάχιστο βούτυρο και πασπαλίζω με την γραβιέρα.
- Ψήνω στο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία γύρω στα 8-10 λεπτά, ώστε να χρυσίσουν ελαφρώς.
Σερβίρισμα κρέπας
- Ετοιμάζω μια δυνατή σάλτσα ντομάτας την οποία προσθέτω σε κάθε πιάτο που έχω βάλει από δυο κρέπες.
Leave a Reply