Τώρα τι να πεις και τι να περιγράψεις απ αυτό το απλό, σχετικά γρήγορο και πεντανόστιμο φαγητό?! Δε χρειάζονται ιστορίες, ούτε και ιδιαίτερα σχόλια. Καλή παρέα χρειάζεται, κρασάκι και η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται στο π και φ.
Θρεπτικό και εύγευστο για μικρούς και μεγάλους, μιας και τα δυο βασικά του υλικά, το κοτόπουλο και το ζυμαρικό είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε όλους μας.
Φτιάχνεται και προσφέρεται άνετα όλες τις εποχές, αλλά ακόμα καλύτερα όταν ο καιρός δροσίζει και το σώμα έχει ανάγκη από κάτι ζεστό, ζουμερό και ανακουφιστικό όπως είναι πάντα τα ζυμαρικά μέσα σε σάλτσα.
Δεν έχω παρά να σας το προτείνω για κάποια επόμενη μαγειρική σας υποχρέωση και να το απολαύσετε και σεις όπως το απόλαυσα και γω κάποιο Κυριακάτικο μεσημέρι με τους δικούς μου αγαπημένους ανθρώπους.
Υλικά (8 μεγάλες μερίδες)
- 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε 8 τεμάχια
- 1/2 κιλό χυλοπιτάκι (έτυχε να έχω συριανό, πεντανόστιμο)
- 1 φλ. τσ. σάλτσα ντομάτας, έτοιμη ή σπιτική (απ αυτή που σας έδειξα να φτιάξετε)
- 2 κρεμμύδια
- Σκελίδες σκόρδου
- 1 πιπεριά πράσινη
- Αλατοπίπερο
- Ελαιόλαδο
- Λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μεγάλο ταψί και τα περιχύνω με τη σάλτσα ντομάτας.
- Χοντροκόβω τα κρεμμύδια, την πιπεριά και μερικές σκελίδες σκόρδου.
- Αλατοπιπερώνω, ρίχνω μισό φλ. ελαιόλαδο, ζεστό νερό ώσπου να σκεπαστεί το κοτόπουλο και ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά μέσα στο ταψί μου. Τέλος πασπαλίζω με ρίγανη.
- Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 220 βαθμούς ώσπου να ψηθεί καλά και να ροδίσει το κοτόπουλο, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Πάντα ανάλογα με το φούρνο.
- Αφού σιγουρευτώ ότι το κοτόπουλο ψήθηκε, αφαιρώ με προσοχή τα κομμάτια του κοτόπουλου, προσθέτω ζεστό νερό ως τη μέση του ταψιού, ρίχνω το χυλοπιτάκι και ανακατεύω καλά με μια πλατιά κουτάλα.
- Δοκιμάζω το ζουμί και προσθέτω αλάτι, γιατί το ζυμαρικό ζητάει αλάτι. Βράζω περίπου 5-6 λεπτά ή όσο λέει η συσκευασία της χυλοπίτας. Πάντως θέλει προσοχή, γιατί ειδικά τα τοπικά ζυμαρικά και όχι τα βιομηχανοποιημένα βράζουν πολύ γρήγορα.
- Αφού βεβαιωθώ ότι έβρασε το χυλοπιτάκι, (πρέπει να κρατάει λίγο και να έχει ζουμί το ταψί), τοποθετώ τα κομμάτια του ψημένου κοτόπουλου ανάμεσα στο ζυμαρικό και σβήνω το φούρνο.
- Σερβίρω το φαγητό ζεστό με τριμμένο τυρί και σαλάτα εποχής.
Παρατηρήσεις
- Επειδή το χυλοπιτάκι, όπως και το κριθαράκι φτουράει όπως λέμε στο ταψί, μπορείτε να βάλετε και 400 γρ. αντί για μισό κιλό, αν δεν θέλετε να σας μείνει και για την επόμενη μέρα.
Leave a Reply