“Εγώ ψητό… εγώ μαγειρευτό!”
Ακούστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα οι φωνές μελών της οικογένειας. Έφριξε για άλλη μια φορά η οικοδέσποινα, μαγείρισσα, μαμά, σύζυγος, home chef… και βάλε, βάλε ό,τι τίτλους και περγαμηνές θες, εσύ home or busineess or crazy girl, εσύ, ναι εσύ που με διαβάζεις ταύτην τη στιγμή και που σε φέρνουν στη δύσκολη θέση του σοφού βασιλιά Σολομώντα και τη Σολομώντεια λύση του.
Η αλήθεια, η μαγειρική αλήθεια είναι ότι εδώ στο όμορφο κοτοπουλάκι ελευθέρας βοσκής δεν έπιασε η γνωστή Σολομώντεια λύση, μιας και το κοτοπουλάκι, το ελευθέρας βοσκής που λέγαμε, τεμαχίστηκε στα σωστά μέρη… άκρα, στήθος με μισή πλάτη και γίνηκε δυο μαγειριές. Και ψητό για τους μεν… και μαγειρευτό για τους δε.
Εγώ πάντως ψηφίζω μαγειρευτό και μάλιστα με σούπερ σελινόριζες για σούπερ αβγολεμονάτο αποτέλεσμα. Αν και εσύ είσαι μαζί μου, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω ντοκουμέντα και αποφάσισε ποια μέρα θα τους φωνάξεις αγέρωχα, αποφασιστικά και τελεσίδικα.
“Παιδιά, σήμερα θα φάμε κοτόπουλο με σελινόριζες α β γ ο λ έ μ ο ν ο”.
Υλικά
- Στήθος, πλάτη από το κοτόπουλο. Ή ολόκληρο το κοτόπουλο τεμαχισμένο για την κατσαρόλα.
- 2 μεγάλες σελινόριζες
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2-3 καρότα… τα έβαλα τελευταία στιγμή. Αξίζουν τη θέση τους στην κατσαρόλα.
- Ελαιόλαδο, αγνό, παρθένο απ’ το χωριό του κουμπάρου.
- 1 μεγάλο ή 2 δυο λεμόνια
- 1 αβγό
- Άνηθος
- Σφηνάκι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να κόψω τις σελινόριζες κάθετα προς τη ρίζα τους, σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, ώστε να τις καθαρίσω πολύ πιο εύκολα με το μαχαίρι από τη φλούδα τους, να τις τεμαχίσω σε μικρότερα κομμάτια και να τις βάλω σε λεκάνη με καθαρό νερό. Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Τα κόβω σε ροδέλες.
- Ρίχνω τα κρεμμυδάκια με αρκετό ελαιόλαδο σε χαμηλή πλατιά κατσαρόλα και σοτάρω μόνο για 2-3 λεπτά. Τοποθετώ και το στήθος. Σοτάρω καλά και σβήνω με λευκό κρασί.
- Προσθέτω ζεστό νερό και αφήνω να γίνει σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτω τις σελινόριζες και τα καρότα να βράσουν όλα μαζί για να γίνει η σίβραση και να πάρουν γεύση το ένα απ’ το άλλο.
- Με το που γίνουν όλα μια χαρά, γευστικά, δελεαστικά, τρυφερά και ζουμερά… ετοιμάζω το γνωστό απλό αβγολέμονο με το ένα αβγό και το ένα μεγάλο, μεγάλο λεμόνι, το οποίο αβγολέμονο φέρνω σε θερμοκρασία περίπου κατσαρόλας, μιας και ρίχνω 3-4 κ.σ. ζεστό ζουμάκι και το ρίχνω αποφασιστικά πάνω απ’ το φαγητό. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο. Λ ο υ κ ο ύ μ ι.
Κοπιάστε… κι’ αν δεν σας βγάλει ο δρόμος απ’ εδώ… φτιάξτε το αύριο κιόλας.
Leave a Reply