Εντάξει, εντάξει μισό βρασμένο στήθος από κοτόπουλο που περίσσεψε απ’ τη χθεσινή κοτόσουπα, εύκολα μπορεί να το γυρίσει μια έμπειρη ή και άπειρη νοικοκυρά σε πολλά και ενδιαφέροντα φαγητά. Έτυχε να έχω ένα μικρό σχετικά μπρόκολο που το διατηρούσα περίπου για μια βδομάδα σε ποτήρι με νερό, σαν “ανθοδέσμη” δηλαδή μέσα στο ψυγείο. Αγόρασα και ένα πράσο, τα σχετικά υλικά για μια πλούσια μπεσαμέλ και το ογκρατέν φαγητό μας έτοιμο και πεντανόστιμο.
Όσο για τα δυο μπροκολάκια που τα αγόρασα απ’ την κεντρική λαχαναγορά Αθηνών τα διατήρησα για μέρες, μέσα σε ανάλογα μακρόστενα ποτήρια με νερό και μέσα στο ψυγείο μου. Πρέπει να σας πω ότι πριν τα βάλω στο νερό, ακριβώς όπως κάνουμε με τα λουλούδια που κόβουμε λίγο τα κοτσάνια τους, ώστε να “ρουφούν” εύκολα το νερό, ακριβώς το ίδιο έκανα με τα μπρόκολα μου. Τους έκοψα μια λεπτή φέτα από το κοτσάνι τους και μετά τα τακτοποίησα στα ποτήρια. Έχει ενδιαφέρον ότι από μέρα σε μέρα, το νερό κατέβαινε μιας και το ρουφούσαν τα διψασμένα για φρεσκαδούρα μπρόκολα.
Υλικά (για ένα μικρό πυρέξ)
- 1/2 στήθος από βρασμένο κοτόπουλο ή και ολόκληρο
- 1 μικρό μπρόκολο
- 1 πράσο
- Ελαιόλαδο
- Βεγκέτα
Υλικά για τη μπεσαμέλ (με το μάτι)
- 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο αγελαδινό
- 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 αβγό
- Γάλα όσο πάρει για να γίνει μια παχύρευστη κρέμα
- Αρκετή μοτσαρέλα τριμμένη
- Βεγκέτα
- Ελάχιστο αλάτι
Διαδικασία
- Ξεψαχνίζω το στήθος και το κόβω μικρά κομματάκια.
- Κόβω το πράσο σε ροδέλες.
- Κόβω το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα ρίχνω σε καυτό νερό. Τα βράζω τόσο όσο να γίνουν αλντέντε. Τα θέλω τραγανά.
- Όλα τα παραπάνω υλικά τα ρίχνω σε φαρδύ τηγάνι και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτω μια κουταλιά γλυκού γεμάτη βεγκέτα. Ανακατεύω.
- Λαδώνω καλά το πυρέξ, πασπαλίζω με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα και ρίχνω όλα τα παραπάνω σοταρισμένα υλικά.
- Για να φτιάξω τη μπεσαμέλ, βάζω το βούτυρο σε κατσαρολάκι και περιμένω λίγο να λιώσει. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα ώσπου να έχω μια όμορφη ρευστή κρέμα. Προσθέτω αρκετή μοτσαρέλα, το αβγό και λίγη βεγκέτα μαζί με λίγο αλάτι.
- Ρίχνω την έτοιμη και νόστιμη μπεσαμέλ στο πυρέξ πάνω από τα σοταρισμένα υλικά. Πασπαλίζω με μοτσαρέλα.
- Ψήνω στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Περίπου μισή ώρα. Ανάλογα πάντα με το φούρνο.
- Το φαγητό είναι έτοιμο, πολύ νόστιμο και κυρίως εκμεταλλεύτηκα σωστά και μαγειρικά το μισό στήθος και το μπρόκολο. Σερβίρω με λάχανο και καρότο.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply