Τα τελευταία χρόνια ο όρος “πειραγμένο” που αφορά στο φαγητό έχει μπει και στα χωράφια της μαγειρικής. Μέχρι τώρα ξέραμε για τα πειραγμένα ταξίμετρα, πειραγμένους μετρητές, πειραγμένες ταμειακές και ότι άλλο έχει σχέση με την καθημερινή μας συναλλαγή στην αγορά.
Επειδή όμως και όπως φαντάζομαι τα πράγματα έχουν κορεστεί και στην μαγειρική και τελείως νέες και ολοκληρωμένες ιδέες είναι δύσκολο να βρεθούν, “εφευρέθηκε” αυτός ο όρος ώστε να υπάρχει μαγειρικό άλλοθι για πολλές νέες προτάσεις.
Εδώ όμως εγώ θα σας δώσω τη δική μου εκδοχή για τα “πειραγμένα” φαγητά, που πολύ καλά τα γνωρίζουν εδώ και χρόνια και τα εφαρμόζουν οι φίλες νοικοκυρές και χωρίς την επίφαση του γκουρμέ όρου. Πόσες φορές και όταν μας λείπει ένα υλικό δεν καταφεύγουμε σ ένα άλλο παραπλήσιο, ή και τελείως κόντρα? Πολλές θα απαντούσα! Και όχι μόνο γιατί μας λείπει ένα υλικό, αλλά και γιατί οι συνθήκες της ημέρας και οι ορέξεις της οικογένειας οδηγούν τη αγαπημένη μαγείρισσα να μηχανευτεί “νέα” πιάτα έστω και καθημερινά που θα την βγάλουν απ την κουζινική αμηχανία.
Εκτός των παραπάνω λόγων όμως, υπάρχει και η φαντασία που θα οδηγήσει σε μίξη υλικών που ίσως δεν μας έχει περάσει απ το μυαλό. Η εμπειρία, η ανάγκη να φύγεις απ τα στερεότυπα, αλλά και τα ίδια τα υλικά οδηγούν σε νέες γευστικές προτάσεις. Κάπως έτσι λοιπόν βγήκε και το σημερινό μου πιάτο, τα γεμιστά κολοκυθάκια δηλαδή, που αντί για κιμά έβαλα ψιλοκομμένα συκωτάκια κοτόπουλου. Και νομίζω ότι βγήκαν πολύ καλά, ζουμερά και πεντανόστιμα.
Τουλάχιστον αυτό είπε και ο ξαφνικός μεσημεριανός επισκέπτης μας, που κάθισε με χαρά στο τραπέζι μας.
Υλικά
- 8-10 κολοκυθάκια μεγάλα για γεμιστά (κομμάτια ανάλογα με την κατσαρόλα σας)
- 400-450 γρ. συκωτάκια πουλερικών
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ντομάτα ώριμη
- 1 φλ. τσ. ρύζι
- Μαϊντανό
- 1 φλ.τσ. ψιλοκομμένη ψίχα απ τα κολοκυθάκια που άδειασα
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 1 αβγό
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω και ν αδειάσω τα κολοκυθάκια.
- Σ ένα μπολάκι βάζω μέρος απ την ψίχα των κολοκυθιών ψιλοκομμένη.
- Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το μαϊντανό.
- Τέλος ψιλοκόβω τα συκωτάκια.
- Σ ένα τηγάνι, βάζω πρώτα το κρεμμύδι και το αχνίζω 2-3 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Προσθέτω την ψίχα απ τα κολοκύθια, αλατίζω και συνεχίζω το άχνισμα ώσπου να πέσει ο όγκος τους.
- Προσθέτω τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, το ρύζι, ανακατεύω απαλά, προσθέτω τη ντομάτα με το μαϊντανό, αλατοπιπερώνω και τέλος περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο.
- Γεμίζω με τη γέμιση τα κολοκυθάκια, τα κλείνω μ ένα κολοκυθένιο στρογγυλό μικρό καπάκι και τα τοποθετώ στην κατσαρόλα μου.
- Ρίχνω ζεστό νερό τόσο όσο να καλύψω ως τη μέση τα κολοκύθια και τα βράζω σε σιγανή φωτιά περίπου 30-40 λεπτά.
- Σβήνω τη φωτιά και περιχύνω με μισό φλ. ελαιόλαδο.
- Τέλος φτιάχνω το αβγολέμονο με τα 2 λεμόνια και το 1 αβγό και το περιχύνω με προσοχή στα κολοκυθάκια.
Παρατηρήσεις
- Αν σας περισσέψει λίγη γέμιση, απλώς τη βάζετε όλη κάτω από ένα ή δυο κολοκυθάκια.
- Αν δείτε ότι σας λείπει, απλώς μοιράστε την αρχικά σε όλα τα κολοκυθάκια και γεμίστε το υπόλοιπο άδειο μέρος με την ψίχα τους.
- Το νερό που θα βάλετε για να βράσουν θα φτιάξει μια όμορφη χυλωμένη σάλτσα με τη βοήθεια του αβγολέμονου.
- Το φαγητό αυτό συνοδεύεται υπέροχα από στραγγιστό γιαούρτι.
- Τέλος να σας συστήσω αν δεν έχετε ήδη στην κουζίνα σας, μια πλατιά, βαριά και χαμηλή κατσαρόλα. Νομίζω ότι είναι το πιο πολύτιμο και χρήσιμο σκεύος για πολλές πολλές μαγειρικές στο μάτι ή στο φούρνο, αφού λειτουργεί και ως γάστρα.
Leave a Reply