Κολοκυθάκια στρογγυλά, όμορφα, γευστικά και κυρίως εύκολα στο να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα. Η σημερινή μου πρόταση λοιπόν είναι γεμιστά κολοκυθάκια με στάρι και ρύζι αβγολέμονο. Η αλήθεια έχουν κάποια διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Είτε για την οικογένεια, είτε για φίλους θα εντυπωσιάσετε και κυρίως θα ικανοποιήσετε τους αγαπημένους σας με ένα καθαρά σπιτικό, γευστικό φαγητό που δεν το βρίσκει κανείς κάθε μέρα.
Στη γέμιση όπως θα δείτε δεν βάζω καθόλου κιμά, αλλά πολλά κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό και δυόσμο, εκτός βεβαίως απ το στάρι και το ρύζι. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι και μια πολύ καλή πρόταση για χορτοφάγους ή για μια μέρα αποχής από το κρέας.
Όσο για το στάρι, θα έλεγα ότι είναι ένα παρεξηγημένο και άγνωστο στην κουζίνα δημητριακό. Θα σας εκπλήξει με τη ιδιαιτερότητα της γεύσης του μέσα στα κολοκυθάκια. Οι κόκκοι του δε, δίνουν μια ελαφριά αίσθηση κρέατος.
Τέλος ότι σας περισσέψει απ το εσωτερικό των κολοκυθιών που θα αδειάσετε, απλώς θα το φυλάξετε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο, γιατί η συνταγή που θα ακολουθήσει θα είναι μια μπατζίνα. Άρα με τον κόπο για τα γεμιστά, θα κάνετε και την προετοιμασία σας για ένα πιάτο πανεύκολο, γρήγορο και γευστικότατο.
Λεπτομέρειες όμως για τη μπατζίνα προσεχώς.
Υλικά
- 10 κολοκυθάκια στρογγυλά
- 2 σφιχτές ντοματούλες
- 1/2 φλυτζάνι ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 1/2 φλυτζάνι στάρι
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια βατικιώτικα
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 2 λεμόνια
- 1 αβγό
- 1 κοφτή κ.σ. ρυζάλευρο ή αλεύρι
Εκτέλεση
- Πλένω το στάρι καλά και το βάζω σε μπολ με νερό, ώσπου να το χρησιμοποιήσω.
- Πλένω τα κολοκυθάκια και τις ντοματούλες. Αφαιρώ το καπάκι τους απ την πάνω μεριά.
- Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρώ προσεχτικά το εσωτερικό απ τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες.
- Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε κυβάκια και τα βάζω στο τηγάνι για να τ αχνίσω.
- Καθαρίζω και τις σκελίδες σκόρδου, τις λιώνω και τις προσθέτω και αυτές στο τηγάνι.
- Χωρίς να βάλω νερό ή λάδι, αχνίζω μέχρι να πέσει ο όγκος των κρεμμυδιών, 5-10 λεπτά.
- Ψιλοκόβω και το εσωτερικό απ τις δύο ντομάτες και το ρίχνω και αυτό στο τηγάνι.
- Προσθέτω ένα φλυτζάνι απ το εσωτερικό των κολοκυθιών ψιλοκομμένο.
- Προσθέτω το ρύζι, το μουσκεμένο στάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Έχοντας σβήσει το μάτι προσθέτω ψιλοκομμένο το ματσάκι μαϊντανού και τα φύλλα του δυόσμου.
- Τέλος προσθέτω μισό φλυτζ. ελαιόλαδο.
- Περιμένω λίγο να πέσει θερμοκρασία της γέμισης και γεμίζω προσεχτικά τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες.
- Προσθέτω νερό στην κατσαρόλα μέχρι τη μέση των λαχανικών και βράζω σε σιγανή φωτιά για 30-35 λεπτά.
- Σβήνω το μάτι της κουζίνας και προσθέτω 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο.
- Τέλος φτιάχνω αβγολέμονο με το ένα αβγό και το χυμό απ τα δύο λεμόνια. Αν δω ότι η κατσαρόλα έχει πολλά υγρά, στο αβγολέμονο ρίχνω και τη μισή κ.σ. του ρυζάλευρου, ώστε να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Tips
- Τα κοτσανάκια απ τα κολοκυθάκια δεν τα κόβω, είναι πολύ τρυφερά και τρώγονται και αυτά.
- Το στάρι στα 30 λεπτά βρασίματος γίνεται αλα ντέντε, αλλά είναι πολύ γευστικό. Καλό είναι να μην το παραβράσετε.
- Εννοείται ότι αν δεν θέλετε δεν βάζετε τις ντομάτες. Δίνουν όμως χρώμα ανάμεσα στα κολοκυθάκια.
- Τέλος αν δεν θέλετε αβγολέμονο, απλώς χτυπάτε λαδολέμονο και περιχύνετε τα γεμιστά σας.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply