Κολιουδάκια στο φούρνο με λεμονοθύμαρο

Τι κι΄αν το ημερολόγιο έλεγε Πέμπτη 12 του Νοέμβρη. Το θερμόμετρο της βεράντας έλεγε άλλα απ’ αυτά που θα περίμενε κάποιος από τον τελευταίο φθινοπωρινό μήνα. Ο μεσημεριανός ήλιος ανέβαζε τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς. Καταγάλανος ουρανός, ζεστή μέρα, ανασκουμπωμένα μανίκια και καλοκαιρινές βερμούδες για άνεση κινήσεων στις καθημερινές ασχολίες. Και φτάνει η ιερή ώρα της μαγειρικής. Κανένα ερωτηματικό για το τι θα φάμε σήμερα;!

Κολιουδάκια στο φούρνο με λαδολέμονο και πασπαλισμένα με μπόλικο λεμονοθύμαρο. Η αλήθεια η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν στη λαϊκή της Τρίτης που επισκέπτομαι συνεπέστατα εβδομαδιαίως, είδα στον ψαρά μου, ένα τελάρο γεμάτο από αυτά τα νοστιμότατα και χωρίς ιδιαίτερα κόκαλα ψαράκια. Ξέρετε τώρα, καλώς ή κακώς όταν βλέπουμε ή ακούμε για κολιό το μυαλό μας πάει κατ΄ευθείαν στο όμορφο καλοκαιράκι, παρ΄ότι το ψάρι αυτό υπάρχει και όλες τις άλλες εποχές, αλλά η αλήθεια όχι σε τόση αφθονία όπως το ζεστό καλοκαίρι.

Τέλος πάντων και για να μην τα πολυλογούμε και μετά από ιδιαίτερη παρότρυνση του παιδιού στον πάγκο των ψαριών, αγόρασα τα κολιουδάκια μου, είχα σπίτι και φρεσκοκομμένα λεμόνια από το Αίγιο, είχα και το φρέσκο μου αγουρέλαιο από το Κάστρο Κυλλήνης, είχα και τη γλαστρούλα μου με το μυρωδάτο λεμονοθύμαρο, δώρο της Τερέζας στη γιορτή μου, οπότε όπως καταλαβαίνετε, η συνταγή μου ήταν έτοιμη προς εκτέλεση και χωρίς πολλές σκέψεις, έβαλα την ποδιά μου και στρώθηκα  στην προετοιμασία των ψαριών.

DSCN4557.JPG_l+c

Έτσι λοιπόν,  σε ένα τελείως φωτεινό, καλοκαιρινό σκηνικό, με ανοιχτά πορτοπαράθυρα και τον ήλιο να απλώνεται παντού μέσα στο σπίτι, ζεσταίνοντας ψυχή και σώμα απολαύσαμε αυτό το  απλό και γευστικότατο πιάτο με τα κολιουδάκια μας κατ΄ευθείαν από την πρωινή ψαρότρατα. Έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.

Υλικά ( για 3 καλές μερίδες )

  • 800 γρ. κολιουδάκια
  • 2 μικρά λεμόνια ή 1 μεγάλο
  • Λεμονοθύμαρο
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι

DSCN4643

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα κολιουδάκια, τα τακτοποιώ σε πυρέξ και τα αλατίζω.
  • Στύβω τα λεμόνια και μαζί με ένα περίπου φλ. τσ. ελαιόλαδο χτυπάω καλά το λαδολέμονο.
  • Περιχύνω τα ψαράκια και τα πασπαλίζω με αρκετό λεμονοθύμαρο.

DSCN4649

  • Τα ψήνω στο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Τα τελευταία 2-3 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία, ώστε να πάρουν χρώμα.

DSCN4651

  • Τα σερβίρω με σαλάτα λάχανο και πικάντικο τζατζικάκι.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *