Σοφές οι λαϊκές παροιμίες μας, όπως και κάθε λαού άλλωστε, που αντικατοπτρίζουν τις περισσότερες φορές με μια φράση, τα χαρακτηριστικά του, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες, τις αντιδράσεις και ότι άλλο εκφράζει τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων που αποτελούν τους λαούς του κόσμου.
” Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ” ! Αυτή η παροιμία λοιπόν μου ήρθε στο μυαλό, όταν θέλοντας να φτιάξω ένα κέικ σταφίδας, πρόσεξα ότι τα ρόδια που είχα στο καλάθι των φρούτων ήταν πολλά και όχι στην πρώτη φρεσκάδα τους.
Σκέφτηκα λοιπόν αντί για σταφίδες να έβαζα τους σπόρους από ένα τουλάχιστον ρόδι. Επειδή όμως δεν είχα φτιάξει άλλη φορά τέτοιο κέικ, αποφάσισα να κάνω λίγη περισσότερη ποσότητα χυλού, να τον μοιράσω σε δυο ίδιες μακρόστενες φόρμες και να βάλω στη μεν μια σταφίδες, στη δε άλλη σπόρους ροδιού.
Κι όπως λέει η παράδοση, η ιστορία, αλλά και η φίλη Ελπίδα… το ρόδι της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου,της ευημερίας!!!Πόσα σύμβολα!!Οι Αιγύπτιοι λέγανε πως ο κάλυκάς του είναι το σύμβολο του ζωοδότη ήλιου! Μάλλον γιατί μοιάζει με κορώνα-στέμμα …
Έτσι θα έκανα το πείραμά μου, σίγουρη βέβαια για το κέικ σταφίδας και ταυτόχρονα θα έβλεπα την επιτυχία ή αποτυχία του δεύτερου με τα ρόδια.
Δεν έχασα χρόνο λοιπόν σε περισσότερες σκέψεις, έβαλα την ποδιά εργασίας, έστρωσα τα υλικά στον πάγκο μου, ετοίμασα τη φωτογραφική και στρώθηκα με όρεξη για εύκολες ζαχαροπλαστικές αναζητήσεις.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Δυο όμορφα και διαφορετικά γευστικά κέικ, με μια απλή και βασική συνταγή.
Υλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ νιφάδες βρώμης
- 1 φλ.τσ. ζάχαρη
- 250 γρ. μαργαρίνη
- 3-4 αβγά
- 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλ. τσ. σταφίδες
- 1 φλ.τσ. σπόρους ροδιού
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 φακελάκι μπέικιν
Υλικά για το γλάσο
- 1/2-3/4 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κ.σ. χυμό από ρόδι
- Σπόρια ροδιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση κέικ
- Χτυπάω καλά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
- Προσθέτω τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού.
- Ρίχνω τις νιφάδες βρώμης και το 1 κ.γ. κανέλα.
- Ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι και ενδιάμεσα τη μπέικιν.
- Χτυπάω καλά όλα τα υλικά και έχω έναν ομοιόμορφο παχύρευστο χυλό.
- Σε δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ, στρώνω στον πάτο τους λαδόκολλα, λαδώνω τις πλαϊνές πλευρές και μοιράζω και στις δυο το περισσότερο μέρος του χυλού.
- Στη μια φόρμα σκορπίζω τις σταφίδες και στην άλλη τα σπόρια ροδιού.
- Προσθέτω και στις δυο τον υπόλοιπο χυλό και με ένα πιρούνι ανακατεύω απαλά σταφίδες και σπόρια.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Εκτέλεση για το γλάσο
- Με προσοχή και σιγά σιγά προσθέτω όσο ζουμί των σπόρων χρειάζεται στην άχνη και ανακατεύω καλά, ώστε να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη παχύρευστη κρέμα, το γλάσο δηλαδή.
- Περιμένω να κρυώσει το κέικ με τα ρόδια και το αλείφω με το γλάσο.
- Σκορπίζω από πάνω σπόρια απ το ρόδι.
Παρατηρήσεις
- Το κέικ με τα ρόδια και ανάλογα με το φούρνο σας θα χρειαστεί 5-6 λεπτά επιπλέον ψήσιμο, λόγω της υγρασίας των σπόρων.
- Βάζουμε ένα ολόκληρο φακελάκι μπέικιν, λόγω του βάρους των σταφίδων και των σπόρων.
- Ανάλογα με τα υγρά υλικά σας, ίσως χρειαστείτε και λίγο περισσότερο αλεύρι.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply