Κέικ ροδάκινο με άρωμα λουίζας

Αύγουστε καλέ μου μήνα, να’ σουν δυο φορές το χρόνο. Αύγουστε τραπεζοφόρε να’ σουν τρις φορές το χρόνο.

tahitian-landscape-by-paul-gauguin.jpg-c+l

Χρειάζονται μήπως ιδιαίτερη ερμηνεία οι δυο όμορφες παροιμίες που αναφέρονται στον πιο καρποφόρο μήνα του χρόνου και  τη λαχτάρα του ανθρώπου για τα πλούσια δώρα της γης που του προσφέρονται απλόχερα στη διάρκεια του λαμπρού αυτού μήνα; Όχι βέβαια, η λαϊκή σοφία συμπυκνωμένη και μεστή, τα λέει όλα. Η πληθώρα των πολύχρωμων μυρωδάτων φρούτων, των λαχανικών, των ζαρζαβατικών που γεμίζουν καθημερινά τους πάγκους των λαϊκών αγορών, τέρπει την όραση πολύ πριν τέρψει την ανάγκη του ανθρώπου για τροφή.

Λίγο πριν φύγει λοιπόν ο υπέροχος, αν και πολύ ζεστός αυτός  μήνας και μαζί του (ημερολογιακά τουλάχιστον) και το καλοκαίρι, είπα να εκμεταλλευτώ για άλλη μια φορά, μετά τη ροδακινόπιτα,ένα από τα φρούτα που λατρεύω, τα λαχταριστά ζουμερά ροδάκινα,  στο φόρτε της γλύκας τους και να φτιάξω ένα κλασικό κέικ, με βάση όμως τη πούλπα του ροδάκινου  αρωματισμένη με το λεπτό άρωμα λεμονιού της λουίζας. Το σκέφτηκα, το είπα, το έφτιαξα και  το απολαμβάνουμε στο πρωινό μας με καφέ ή ό,τι άλλο ρόφημα θελήσουμε να πιούμε.

Υλικά (για μακρόστενη φόρμα 30Χ11)

  • 125 γρ. μαργαρίνη
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. τσ. πολτοποιημένο ροδάκινο
  • 2 1/2 φλ. τσ. αλεύρι
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο φακελάκι μπέκιν
  • Μερικά φύλλα λουίζας ( προτιμότερο τις κορφούλες )
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

20160824_0002

Εκτέλεση

  1. Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τη μαργαρίνη καλά για 5-6 λεπτά. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω και τα αβγά συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα των υλικών.
  2. Στο μούλτι βάζω κομμάτια  από ένα μεγάλο ροδάκινο, τα φύλλα της λουίζας και τα πολτοποιώ.
  3. Προσθέτω την πούλπα ροδάκινου στο μπολ, ανακατεύω καλά και σιγά σιγά προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι στο οποίο έχω ανακατέψει την μπέικιν και την κανέλα.
  4. Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 30χ11, με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, ρίχνω το χυλό του κέικ σ’ αυτήν και ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 65-70 λεπτά.
  5. Αφού βεβαιωθώ ότι το κέικ μου ψήθηκε, δοκιμή με το μαχαιράκι, σβήνω το φούρνο και το αφήνω άλλα 10 λεπτά μέσα. Αυτή τη διαδικασία την κάνω πάντα, ειδικά όταν τα κέικ είναι αυτό που λέμε υγρά. Έχω παρατηρήσει καιρό τώρα, ότι με αυτόν τον τρόπο, με σβησμένο αλλά ζεστό φούρνο, θωρακίζεται το εξωτερικό του κέικ και δεν διαλύεται όταν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από τη φόρμα του.
  6. Τέλος (προαιρετικά για σας) αχνίζω το κέικ μου και το στολίζω με καραμελωμένες φέτες ροδάκινου, που έφτιαξα με 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. νερό και τις φέτες ροδάκινου μέσα σε ένα τηγανάκι που έβρασα για 5-6 λεπτά, ώσπου να δω να δένει κάπως το λίγο σιρόπι.

20160824_0005     20160824_0008

20160824_0009     20160824_0010

20160824_0012     20160824_0015

20160824_0019

20160824_0023

Καλή σας επιτυχία…

και μιας και σας μίλησα για Αύγουστο και καλοκαίρι, σκέφτηκα να σας προτείνω,  όσο  φτιάχνετε εσείς αυτό το υπέροχο ζουμερό και μυρωδάτο καλοκαιρινό κέικ, να απολαύσετε και το “Καλοκαίρι” απ’ το εμβληματικό  και πασίγνωστο έργο του   Αντόνιο Λούτσιο  Βιβάλντι   ” Οι τέσσερις εποχές

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *