Ήθελα πολύ ένα κέικ, ένα κέικ με φρούτα φθινοπωρινά, η πιατέλα είχε μερικά μήλα, αχλάδια, βανίλιες. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για αυτό που είχα διάθεση να φτιάξω. Η μέρα βροχερή, συννεφιά και τα φρούτα να υποδηλώνουν έντονα το έμπα της εποχής. Τα ήθελα όλα τα φρούτα, μέσα σε ένα και μόνο κέικ. Κέικ, όχι τάρτα, ούτε μηλόπιτα, ούτε φρουτόπιτα. Κέικ το κλασικό ως προς τη φόρμα τουλάχιστον. Πειραματίστηκα αρχές του μήνα. Το αποτέλεσμα γι’ αυτό το ιδιαίτερο κέικ πολύ καλό. Το έφτιαξα για δεύτερη φορά προχθές, που θα είχα αγαπημένους μικρούς επισκέπτες για διήμερη “εκδρομή” στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Το φίνο κέικ, με τα κρυμμένα-φανερά φρέσκα φρούτα, δίκην απαλής, μυρωδάτης και ημίγλυκης κομπόστας αρωματισμένα με κανέλα ασύγκριτα. Σε δυο μέρες και μόνο κάτι ψίχουλα στο τραπέζι, ένας μικρός λεκές στο τραπεζομάντιλο και πετσετούλα που κολλάει ακόμα απ’ το φρουτένιο κέικ. Τα αφήνω όλα εκεί να δηλώνουν την παρουσία των ενθουσιασμένων μικρών επισκεπτών μου.
Σημαντικές λεπτομέρειες. Το μυρωδάτο αγελαδινό βούτυρο lurpak ασύγκριτο, η υφή του κέικ, απαλή, βελούδινη, ελάχιστα υγρή. Ο παχύρευστος χυλός ή η ρευστή ζύμη (πείτε την όπως θέλετε) τόση όση έπρεπε σε πυκνότητα που ρούφηξε στην κυριολεξία τα γλυκά υγρά και τέλος αυτό το “χώνιασμα” των φρέσκων αγαπημένων φρούτων ανάμεσα στο κέικ, χωρίς να επηρεάζει τον κυρίως όγκο του, να δίνει όλο το γευστικό μεγαλείο του φθινοπώρου σε μια και μόνη μπουκιά. Θα επαναληφθεί λίαν συντόμως.
Υλικά (για φόρμα κλασική μακρόστενη 11Χ30)
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό lurpak – εξαιρετικό άρωμα και απαλή υφή στο κέικ
- 200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό – έχει την καταπληκτική ιδιότητα να απορροφά τα υγρά
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή
- 2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη με μπόλικη κανέλα, περίπου 1 κ.σ. γεμάτη για το πασπάλισμα των φρούτων
- 3 αβγά
- 1 κεσεδάκι των 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 2 μέτρια μήλα ό,τι ποικιλία θέλετε
- 2 βανίλιες
- 1 αχλάδι
- Το χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κ.γ. μπέικιν
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα φρούτα, να τα κόψω σε κυβάκια, όχι πολύ μικρά, να τα ραντίσω με το μισό χυμό λεμονιού και να τα πασπαλίσω με την κανελοζάχαρη. Τα αφήνω στην άκρη να βγάλουν τα υγρά τους.
- Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο το οποίο το έχω αφήσει να μαλακώσει πολύ, με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα ώσπου περίπου ν’ ασπρίσουν.
- Προσθέτω το γιαούρτι και τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού. Χτυπάω καλά.
- Προσθέτω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο στο οποίο έχω προσθέσει μπέικιν και βανίλια.
- Φοδράρω τη φόρμα με χαρτί ψησίματος το οποίο έχω βρέξει και στραγγίσει καλά. Ρίχνω περίπου το 1/3 του παχύρευστου χυλού κέικ στη φόρμα. Ρίχνω με προσοχή τα φρούτα με το χυμό τους.
- Πάνω από τα φρούτα ρίχνω τον υπόλοιπο χυλό κέικ και τον στρώνω προσεχτικά με βρεγμένη σπάτουλα, ώστε να στρωθεί όμορφα.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις για 10 λεπτά, ώστε να δώσω ώθηση στο κέικ για να φουσκώσει και συνεχίζω το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για άλλα 55 λεπτά.
- Βγάζω το κέικ απ’ το φούρνο και το αφαιρώ απ’ τη φόρμα με το χαρτί ψησίματος. Πολύ εύκολα αφαιρώ και το χαρτί. Αφήνω να κρυώσει καλά και τότε το κόβω σε φέτες λίγες ή πολλές, ανάλογα τι ώρα και σε πόσα άτομα θα το σερβίρω.
- Το εκπληκτικό, απαλό και ελαφρώς υγρό αυτό κέικ είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα που θα δέσει ακόμα καλύτερα. Προαιρετικά το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Σας το συστήνω θερμά.
Καλή και γλυκιά επιτυχία
Leave a Reply