Κέικ εσπεριδοειδών (blender)

Η έμπνευση μου ήρθε στο κτήμα του Μπαρμπίτο. Αλέκο τον λένε τον άνθρωπο, αλλά η Άννυ τον φωνάζει Μπαρμπίτο παιδιόθεν. Το κτήμα βρίσκεται στις Καμάρες, μεταξύ Αιγίου και Πάτρας. Ο Μπαρμπίτο λοιπόν, ο θείος της Άννυ, της φιλενάδας, έχει κτήμα με λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές που γειτνιάζει με τους κήπους της φιλενάδας. Λεμονιές και κει, πορτοκαλιές και κει και πάντα ανοιχτό το σπίτι και οι κήποι της Άννυ, για τον φιλοξενούμενο. Ανοιχτές και οι σακούλες για να γεμίσουν τα εσπεριδοειδή των όμορφων και καρπερών δέντρων των δυο αγαπημένων ανθρώπων.
Και να ξενάγηση στο κτήμα… και μη πάρεις αυτά τα μανταρίνια, είναι λίγο χτυπημένα και τα πορτοκάλια μη σε φοβίζουν είναι ξινούτσικα ακόμα αλλά πιο βιολογικά δε γίνεται, και όχι Μπαρμπίτο μου, τα ξινούτσικα μας αρέσουν και δώσε και άλλη σακούλα του μάρκετ, που θα βρω άλλη ευκαιρία να φορτώσω το αστικό κάρο, βάλε και άλλα λεμόνια, μας αρέσουν τα ξινούτσικα και να δεις θα φτιάξω ένα κέικ που και μόνο απ’ τη φωτογραφία θα δακρύζεις από συγκίνηση.
Και να οι φωτογραφίες στης Άννυ το μέσατζερ… θα το ονειρεύεσαι της γράφω, θα το δοκιμάσεις μόνο αν πάμε πάλι Καμάρες παρέα, με διπλές και τριπλές σακούλες.
Εκβιασμός; Ναι, ναι εκβιασμός της λέω, και μα τον άγιο, τον προστάτη των εσπεριδοειδών… αλήθεια ποιος είναι, θα σου φτιάξω διπλή δόση, για όλη την εβδομάδα…
Κλείσαμε μου γράφει στο καπάκι η Άννυ… το επόμενο Σου Κου, βρέξει χιονίσει ραντεβού στις Καμάρες και κοίτα… σακούλες μπόλικες στο σπίτι, μη νοιαστείς.
Το διπλό κέικ εσύ μόνο μη ξεχάσεις, έμαθα ξεχείλισαν τα πανέρια απ’ τα ξινά μας.

   

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα)

  • 1 μέτριο πορτοκάλι
  • 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 μανταρίνια
  • 3 αβγά
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν + 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Υλικά για το γλάσο

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Χυμό από μισό μανταρίνι
  • Σταγόνες κουβερτούρας
  • Ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία

  • Πλένω πολύ καλά τα μανταρίνια, το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τα κόβω στη μέση.

  • Μετά σε κυβάκια. Αφαιρώ τα κουκούτσια και τα όποια χοντρά σημεία πρέπει να αφαιρεθούν.

  • Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ τα κυβάκια των εσπεριδοειδών, τα τρία αβγά, το γιαούρτι, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη.

  • Χτυπώ καλά ώσπου να έχω ένα όμορφο μείγμα πολτό.

  • Σ’ ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι, τη μπέικιν, τη σόδα, το σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά.

  • Αδειάζω τον πολτό του μπλέντερ σε βαθύ σκεύος και σιγά σιγά ρίχνω το μείγμα του αλευριού.

  • Ανακατεύω καλά ώσπου να ενσωματωθούν τα δυο μείγματα και να έχω έναν παχύρευστο χυλό.

  • Προσθέτω τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύω με σπάτουλα.

  • Ρίχνω το μείγμα του κέικ σε στρογγυλή φόρμα που προηγουμένως την έχω αλείψει με σπορέλαιο και πασπαλίσει με αλεύρι.

  • Ψήνω το κέικ στις αντιστάσεις, αρχικά για δέκα (10) δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς και άλλα πενήντα (50) λεπτά στους 180 βαθμούς. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το κέικ άλλα 10 λεπτά μέσα.

  • Περιμένω να κρυώσει καλά και με την βοήθεια ενός ξύλινου καλαμακιού το οποίο περιστρέφω μεταξύ του κέικ και της φόρμας, βγάζω το κέικ εύκολα και το τοποθετώ σε πιατέλα.

Γλάσο

  • Βάζω την άχνη σε μικρό βαθύ σκεύος και ρίχνω το χυμό από το μισό λεμόνι. Με το ένα χέρι ανακατεύω και με το άλλο ρίχνω σταγόνα σταγόνα το χυμό από το μισό μανταρίνι. Ανακατεύω καλά ώσπου να έχω ένα όμορφο παχύρευστο υλικό, το οποίο αμέσως περιχύνω με προσοχή στην κορυφή του κέικ. Πριν στεγνώσει το γλάσο πασπαλίζω με σταγόνες κουβερτούρας και για περισσότερη ένταση, ξύσμα λεμονιού.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση με πρωινό καφέ ή απογευματινό ρόφημα

Μακράν το καλύτερο κέικ

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *