Πως ένα ταπεινό ψάρι όπως ο κέφαλος με τη φήμη του βρώμικου “ψαριού των λιμανιών”, μεταμορφώνεται σε ένα γευστικότατο πιάτο σαλάτας για μικρούς και μεγάλους. Να ξέρουμε όμως ότι αυτός που αγοράζουμε από τον ψαρά προέρχεται από αλιεία μακριά από την ακτή. Έτσι αυτό το εν πολλοίς παρεξηγημένο ψάρι, με λίγη φαντασία και μαγειρική μαεστρία, γίνεται μια σούπερ υπέροχη σαλάτα που ανάλογα με την ποσότητα της, μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό για δυο άτομα.
Υλικά
- 1 κέφαλος
- Ντοματίνια
- 1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι
- Λίγο κόκκινο λάχανο, αυτό είχα αυτό έβαλα.
- Λίγο σέλινο ή όποιο άλλο πράσινο μυρωδικό υπάρχει στην κουζίνα.
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Λίγο χυμό λεμονιού
- Λεμονοπίπερο
Διαδικασία
- Καθαρίζω καλά και κόβω το ψάρι σε τρία ίσα μέρη, ώστε να βράσει πιο γρήγορα και κυρίως να καταναλώσω ελάχιστη ενέργεια. Βάζω τα κομμάτια σε μικρό κατσαρολάκι και ίσα που τα σκεπάζω με νερό. Βράζω σε δυνατή θερμοκρασία περίπου τρία τέσσερα λεπτά. Δε χρειάζεται παραπάνω, εκτός αν τσεκάρετε με πιρούνι τη σάρκα του που πρέπει να ξεκολλάει απ’ το κεντρικό κόκκαλο.
- Βγάζω το ψάρι απ’ το κατσαρολάκι και το καθαρίζω απ’ το κεντρικό κόκκαλο, την πέτσα του και μικρά κοκκαλάκια που βρίσκονται κυρίως γύρω απ’ τα πτερύγια. Το κόβω σε κομμάτια.
- Καθαρίζω και κόβω τα ντοματίνια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το λάχανο στο μαντολίνο.
- Ανακατεύω με προσοχή όλα τα παραπάνω, ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πασπαλίζω με λεμονοπίπερο.
- Σερβίρω την φανταστική σου σαλάτα σε όμορφο πιάτο… και γίνεται ανάρπαστη.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply