Είναι γνωστό και πραγματικότητα, ότι όλα τα φαγητά με τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, μπορούμε να τα φτιάξουμε πια όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά την άποψή μου κακώς. Σ αυτό βεβαίως βοηθούν τα θερμοκήπια, τα κατεψυγμένα και οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών από άλλες χώρες πιο ζεστές κατά τη διάρκεια του δικού μας χειμώνα ή και από χώρες που αν και βόρειες, όπως η Ολλανδία για παράδειγμα, δουλεύουν ασταμάτητα τα θερμοκήπια τους και μας στέλνουν μέσα στο καταχείμωνο κατακόκκινες ντομάτες.
Όλα λοιπόν τα καλοκαιρινά φαγητά με βαριά καρδιά και σπάνια η αλήθεια,μπορεί να τα φτιάξω και εγώ σε περίπτωση ανάγκης. Ένα όμως που με τίποτα δεν μπορώ να το φανταστώ μέσα στο χειμώνα είναι το γνωστό μας ιμάμ μπαϊλντί. Μελιτζάνες με γέμιση από κρεμμύδια δηλαδή και σάλτσα ντομάτας.
Πως και γιατί αυτό το φαγητό το έχω απόλυτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι και μάλιστα με υψηλές θερμοκρασίες, μόνο αν ανατρέξω στην παιδική μου ηλικία και στις εικόνες που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μου, μπορεί να έχω εξηγήσεις.
Και πράγματι όταν υπάρχει αυτή η γλυκιά ανάμνηση του ζεστού ταψιού με το ζουμερό και μοσχομυρωδάτο φαγητό, κάτω απ την κληματαριά μας και δίπλα από βασιλικά και γλάστρες με πολύχρωμες πιπερίτσες, πως αυτό το φαγητό να μην είναι μια απ τις πολλές και όμορφες καλοκαιρινές παιδικές μου αναμνήσεις και να μην το αγαπώ τόσο?!
Δεν είναι εύκολο φαγητό, θέλει το χρόνο του για να γίνει, έχει τη διαδικασία του, έχει όμως και αυτή τη μοναδική γλύκα που σου δίνουν όλα αυτά καλοκαιρινά ζαρζαβατικά που όταν συναντηθούν στο ταψί και καλοψηθούν δεν σου φτάνει ένα πιάτο. Θες και δεύτερο …ώσπου να μπαϊλντίσεις δηλαδή, όπως ο Ιμάμης της γνωστής ιστορίας απ την οποία και πήρε το όνομά του αυτό το γευστικότατο και απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό.
Υλικά
- 8-10 μελιτζάνες τσακώνικες
- 1 κιλό περίπου κρεμμύδια (κατά προτίμηση τα κόκκινα τα βατικιώτικα)
- 4-5 ντομάτες ώριμες
- Μερικές σκελίδες σκόρδου
- Μαϊντανό-δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Πλένω και κόβω τις μελιτζάνες χιαστί, χωρίς να φτάσω ως τις άκρες. Τις βάζω σε λεκάνη με νερό.
- Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κρεμμύδια.
- Καθαρίζω και κόβω σε λεπτές ροδέλες τις σκελίδες σκόρδου. Και 10 σκελίδες να βάλετε, ακόμα καλύτερα.
- Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες. Προσθέτω τον πελτέ και ανακατεύω καλά.
- Βάζω τα κρεμμύδια σε βαρύ τηγάνι και τα αχνίζω σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 20-30 λεπτά) ώσπου να χάσουν το μισό απ τον όγκο τους και πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και τις φετούλες σκόρδου. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω τη ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύω απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βγάζω τις μελιτζάνες απ το νερό, τις στραγγίζω πολύ καλά και τις τηγανίζω σε σκεύος με πολύ λάδι.
- Τις τοποθετώ σε πυρέξ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανοίγω τις σχισμές και τις γεμίζω με τη σάλτσα των καραμελωμένων κρεμμυδιών και της ντομάτας.
- Προσθέτω νερό στο πυρέξ ως τη μέση του φαγητού, χωρίς να το καλύπτει. Περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου για μισή ώρα. Ανάλογα με το φούρνο.
Tips
- Έστω και μια φορά, αξίζει να φτιάξετε αυτό το νόστιμο φαγητό τώρα το καλοκαίρι που οι μελιτζάνες έχουν όλη τη γλύκα τους.
- Όπως όλα τα λαδερά, τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα.
- Αν σας περισσέψει η γέμιση των κρεμμυδιών, τη φυλάτε στο ψυγείο και φτιάχνετε μ αυτή μια απλή, αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply