Με το ένα χέρι ξεκουμπώνω τη ζακέτα, με το άλλο ανοίγω την κατάψυξη. Οι τσάντες απ’ τη μεγάλη αγορά της Αθήνας στο πάτωμα. Είμαι εκτός προγράμματος και φαγητό γιοκ για το μεσημέρι. Αποφασίζω στα γρήγορα και βγάζω απ’ το πάνω συρτάρι της κατάψυξης, τη σικλαμέν συσκευασία καφέ που μέσα έχω φυλάξει λίγο γαύρο. Μόλις 263 γρ. όπως έχω γράψει με μολύβι πάνω της. (Μεγάλη παρένθεση… επειδή είμαι πιστή στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πραγμάτων, όλες τις συσκευασίες ξηράς τροφής, όπως συσκευασίες παξιμαδιών, καφέδων, kellog’s ή όποια άλλη συσκευασία τροφής που έχει αδειάσει, τη διπλώνω και την τακτοποιώ στο ψυγείο ώστε εκεί μέσα να διατηρήσω για την κατάψυξη, μικρά ψαράκια σε μερίδες, ψωμί σπιτικό σε φέτες, κομμάτια κοτόπουλο και ό,τι άλλο μπορεί να μπει σε αυτές τις συσκευασίες τροφίμων και να διατηρηθεί στην κατάψυξη). Κλείνει η παρένθεση και ανοίγει η βρύση. Γεμίζω ένα μπολ με νερό και ρίχνω το γαύρο. Ανάβω το φούρνο για προθέρμανση, πάω υπνοδωμάτιο, βγάζω παπούτσια, ρούχα και ό,τι με σφίγγει, βάζω φόρμα, καλό πλύσιμο χεριών στο μπάνιο και βουρ ξανά στην κουζίνα.
Τα γαυράκια μου αρχίζουν σιγά σιγά να κολυμπούν στο μεγάλο μπολ. Συνήθως τα κάνω με σκόρδο. Σκόρδο γιοκ στο ράφι μαναβικής. Κανένα πρόβλημα. Αρπάζω ένα μεγάλο κρεμμύδι, το κόβω σε ροδέλες, βάζω κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης από τον κήπο και από πάνω τα ημικατεψυγμένα γαυράκια. Ρίχνω το χτυπημένο λαδολέμονο, ζωντανεύουν, ρίχνω και τη βεγκέτα, νοστιμίζουν, τα βάζω στο φούρνο, ψήνονται, τα σερβίρω στο τραπέζι… et, voila!
Σαλάτα ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και κάπου στο βάθος ένα υπόλοιπο, σούπερ τζατζίκι από αβοκάντο. Λευκό δροσερό κρασί και το μεσημεριανό έτοιμο στο μισάωρο και κάτι ψιλά.
Υλικά
- 250 γαύρο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 μεγάλο λεμόνι
- Φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.γ. βεγκέτα (διάφορα αποξηραμένα λαχανικά και μπαχάρια)
- Ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Καθαρίζω το γαύρο, καθαρίζω το κρεμμύδι και το κόβω σε ροδέλες.
- Τακτοποιώ τις ροδέλες κρεμμυδιού σε στρογγυλό μικρό ταψί και από πάνω βάζω κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης. Προσεχτικά τοποθετώ και το γαύρο.
- Ρίχνω αρκετό λαδολέμονο, αφού το έχω χτυπήσει και πασπαλίζω με τη βεγκέτα. Καθόλου αλάτι.
- Ψήνω το γαύρο σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 250 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν τα ψαράκια αλλά όχι να στεγνώσουν.
- Σερβίρω το γαύρο με αβοκάντο τζατζίκι που είχα από δυο μέρες πριν… και αφού το “φρεσκάρισα” με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και λίγο ξύδι, μερικά τοματίνια για χρώμα και το κλασικό λάχανο με καρότο.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply