Είχα πολύ καιρό να φτιάξω μια γαλατόπιτα και ήθελα οπωσδήποτε συμβουλές και μάλιστα φρέσκες. Κατευθείαν το μυαλό μου στη φίλη Παγώνα που μας έφτιαξε το περίφημο γαλακτομπούρεκο της. Χρυσοχέρα, σβέλτη στην κουζίνα και πολύ τακτικά το γαλακτομπούρεκο και η γαλατόπιτα μοσχομυρίζουν στο σπίτι της. Η απάντηση της απλή και κοφτή. “Πάρε παιδί μου την κρέμα απ’ το γαλακτομπούρεκο, ρίξε την σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήσε την. Δεν θες τίποτα παραπάνω. ” Ακολούθησα τις συμβουλές της και δόση για το δικό μου ταψάκι των 25 εκ. Το αποτέλεσμα φανταστικό. Ήθελα και χρώμα, έριξα και μια κουταλιά γλυκό του κουταλιού παντζάρι και… πάει η δίαιτα. Από την άλλη Δευτέρα πάλι. Έτσι για να’ χουμε να λέμε.
Υλικά (για ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι 25 εκ.)
- 200 γρ. σιμιγδάλι ( 100 ψιλό+100 χοντρό ) = 1 ποτήρι νερού
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
- 2 βανίλιες με άρωμα λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνω πρώτα τα σιμιγδάλια, χοντρό και ψιλό, τη ζάχαρη και όλο το γάλα. Προσθέτω τις βανίλιες και ανακατεύω συνεχώς με σύρμα ώσπου να αρχίσει να πήζει η κρέμα.Ρίχνω τις 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύω καλά, πάντα με το σύρμα.
- Σπάω τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο, τα χτυπάω ελαφρά και πριν τα ρίξω στην κρέμα προσθέτω σε αυτά 2-3 κ.σ. από την καυτή κρέμα της κατσαρόλας ώστε η θερμοκρασία τους να πλησιάσει αυτήν της κρέμας για να μην κόψουν.
- Τέλος ρίχνω τα αβγά στην κρέμα, ανακατεύω καλά και σβήνω το μάτι.
- Αλείφω το ταψάκι με βούτυρο και ρίχνω προσεχτικά την κρέμα. Πασπαλίζω με ζάχαρη.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 45-50 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά δυναμώνω τη θερμοκρασία του φούρνου, ώστε να πάρει χρυσό χρώμα η κρέμα με τη βοήθεια της ζάχαρης.
- Αφήνω να κρυώσει καλά και την κόβω σε τρίγωνα. Ταιριάζει υπέροχα με γλυκό του κουταλιού. Είχα γλυκό παντζάρι, το έριξα πάνω στα τρίγωνα και πασπάλισα με κανέλα. Φανταστικό!
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply