Ο υλικός κόσμος είναι μια οπτική απάτη, όπως λένε οι Ινδοί μυστικιστές, κι αυτός εδώ πράγματι είναι. Τρεις μαυρισμένες πέτρες, η κουζίνα. Όπως πέφτει το δειλινό οι γυναίκες που μέχρι τώρα σκουπίζανε το νοητό σπίτι, ανάβουνε φωτιές από πριονίδια, βάζουνε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει, και δίπλα στη φωτιά καθαρίζουνε την επιούσια φακή και για πολυτέλεια ρύζι.
Λίγο παρακάτω είναι τα υπαίθρια μαγειρεία και μόλις βλέπω τη λέξη ομελέτα …
-αμάν αβγά σκέφτομαι, ας φάω μια στα γρήγορα.
Πράγματι, σχεδόν αμέσως μου φέρνουνε μια ωραία στρογγυλή ομελέτα. Με την πρώτη μπουκιά ανακαλύπτω πως τρώω ένα κουρκούτι από αλεύρι και λαχανικά δίχως ούτε ένα αβγό.
–Που είναι τ αυγά, ρωτάω.
–Αβγά όχι, απαγορεύεται. Εδώ μόνο χορτοφαγική ομελέτα, πληροφορούμαι.
Απόσπασμα από το βιβλίο ΟΙ ΙΝΔΙΕΣ ΜΟΥ της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις “ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ” Π.Α. ΛΙΒΑΝΗ 1991
Υλικά
- 4 αβγά
- 2 κολοκυθάκια
- 1 γλυκοπατάτα
- 1 πιπεριά
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 μπολάκι διάφορα τριμμένα τυριά και φέτα σε κυβάκια
- Μερικά ντοματίνια
- Μερικά μανιτάρια πλευρώτους (ή οτιδήποτε άλλα)
- Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένω τα λαχανικά μου και τα κόβω σε μακρόστενες λουρίδες λοξές, όπως στις ασιατικές συνταγές.
- Καθαρίζω τη γλυκοπατάτα και την κόβω και αυτή με τον ίδιο τρόπο.
- Τα βάζω όλα σε τηγάνι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο και τα σοτάρω περίπου για 5 λεπτά, ώσπου να χάσουν τον όγκο τους.
- Χτυπάω τα 4 αβγά και προσθέτω τα τυριά το πιπέρι ή την πάπρικα.
- Λαδώνω καλά ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζω μέσα τα σοταρισμένα λαχανικά και από πάνω ρίχνω τα αβγά.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά στους 220 βαθμούς.
- Τα τελευταία 3-4 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 300, ώστε η ομελέτα να ροδίσει καλύτερα.
- Τη βγάζω απ το φούρνο, την αφήνω να μείνει περίπου 10 λεπτά και μετά την κόβω σε τρίγωνα.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply