Απλή και απέριττη, χορταστική και θρεπτική, διαφορετική και ωφέλιμη, πλούσια και ταπεινή, μίνιμαλ και μοναστηριακή, εύκολη και γρήγορη, οικονομική και γευστική, οικογενειακή και φιλική, ευπρόσδεκτη και αγαπητή, νηστίσιμη και καθημερινή, Δευτεριάτικη και Παρασκευιάτικη, η ξινούτσικη λευκή φασολάδα στο τραπέζι μας και στο τραπέζι σας. Μην την προσπεράσετε βιαστική. Προσέξτε την και θα σας ανταμείψει.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 250 γρ. φασόλια
- 2 καρότα
- 1 λεμόνι
- 1 ζωμό σπιτικό λαχανικών
- 1 κ.σ. βεγκέτα
- Ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
- Δενδρολίβανο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζω από την προηγούμενη τα φασόλια να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα τα βράζω σε αρκετό νερό. Στη μισή ώρα βρασίματος ρίχνω στην κατσαρόλα τα δυο καρότα κομμένα σε ροδέλες, το ζωμό, ελάχιστο αλάτι και την μια κουταλιά σούπας βεγκέτα. Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τη φασολάδα να σιγοβράσει ώσπου να χυλώσει. Περίπου άλλα 40-45 λεπτά.
- Σβήνω τη φωτιά και περιχύνω τη φασολάδα μου με καλά χτυπημένο ελαιόλαδο με το χυμό από μισό ή ένα ολόκληρο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινό θέλετε το αποτέλεσμα. Πασπαλίζω με φυλλαράκια δενδρολίβανου.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply