Μόλις είχα τελειώσει το πρωινό μου ρόφημα, έχοντας το συνοδέψει για πέμπτη μέρα, με βασιλόπιτα του εμπορίου. Η δική μου η πορτοκαλένια είχε τελειώσει άμα τη εμφανίσει της, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. “Δεν πάει άλλο” σκέφτηκα, “κάτι πρέπει να κάνω με την υπόλοιπη. Να την μεταμορφώσω σε κάτι άλλο, σε κάποιο άλλο γλυκό γιατί έτσι όπως πάει, έκτη μέρα δεν την αντέχω και θα την φάνε τα περιστέρια και τα άλλα πετεινά του ουρανού που με επισκέπτονται συχνά πυκνά.”Αυτό που αποφάσισα τελικά, αφού έκανα διάφορες σκέψεις και εξερευνήσεις στα κιτάπια μου, ήταν να φτιάξω μια πορτοκαλόπιτα με βάση την υπόλοιπη, περίπου μισό κιλό, βασιλόπιτα που μου είχε έρθει πεσκέσι. Περιμένοντας μάλιστα και 3 φίλες για βραδινή επίσκεψη, θα ήταν ένα τέλειο ζουμερό γλυκό, ό,τι πρέπει για μετά το φαγητό μας.
Πράγματι, μαζεύω τα υλικά μου, πέφτω με τα μούτρα σε μπολ, μπολάκια και ταψιά και φτιάχνω αυτό που θα δείτε παρακάτω. Έρχονται οι φίλες, καλοτρώνε το γιουβετσάκι μου, γέλια, χαρές, πειράγματα, σχέδια για επόμενες εξορμήσεις, έρχεται και η ώρα του γλυκού.
“Πω πω, φοβερό το γλυκό σου”, λέει η Ζέττα, “τι είναι;” Πριν προλάβω ν’απαντήσω, “clafoutis”, πετάγεται με σιγουριά η Άννυ. “Μα εγώ γεύομαι πολύ πορτοκάλι” απαντάει η Ζέττα. “Δεν είναι πορτοκαλόπιτα;” Ξαναρωτάει η Ζέττα. “Έχεις ήδη ένα clafoutis στο blog, με ένα άλλο φρούτο, αλήθεια ποιό;” Ρωτάει τώρα η Άννυ. Σχεδόν έβαλα τα γέλια και ταυτόχρονα προσπάθησα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, μιας και η Άννυ μου έδωσε την ιδέα για την ονομασία του γλυκού μου, το οποίο έμοιαζε και δεν έμοιαζε με πορτοκαλόπιτα. “Το clafoutis λοιπόν κορίτσια μου,” για ν’απαντήσω και στην ερώτηση της Άννυς, “γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με κεράσια ή άλλα μικρά κόκκινα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, cranberries, blackberries.
Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε και μας ήρθε απ’ τη Γαλλία τον δέκατο ένατο αιώνα. Eπιχειρώντας λοιπόν να κάνω μια πορτοκαλόπιτα με την βασιλόπιτα, μάλλον πέτυχα ένα μπάσταρδο clafoutis πορτοκαλιού ή μια μπάσταρδη πορτοκαλόπιτα που θυμίζει έντονα clafoutis. Διαλέγετε και παίρνετε.” Είπα ανακουφισμένη στις φίλες για την διπλή ονομασία του επιδορπίου μου. Η τρίτη της παρέας, που σιωπηλά μας άκουγε μέχρι τώρα, πετάχτηκε απ’ τη θέση της μαζί με το πιατάκι του γλυκού και το πιρούνι της, πλησίασε το πυρέξ με το γλυκό, με κοίταξε πονηρά και αναφώνησε πανευτυχής. “Τώρα μάλιστα, θα ξέρω τι ακριβώς τρώω. Μου επιτρέπετε διπλή μερίδα; Και πού’ σαι οικοδέσποινα βάλε και ένα κομμάτι για τον πρωινό μου καφέ. Ταιριάζει υπέροχα!”
Υλικά
- Υπόλοιπο βασιλόπιτας περίπου 400-500 γρ.
- 1 φλ.τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φλ.τσ. ηλιέλαιο
- 2 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (ό,τι έχετε στο ψυγείο)
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, καθαρό από στίγματα + μισό φλ.τσ. χυμό.
- 1 κ.σ. μπέικιν
- 1 κ.γ. κανέλα+1 κ.γ. γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι
- 1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
- 1 φλ.τσ. νερό
- 1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Κόβω τη βασιλόπιτα σε φέτες, τις βάζω σε ταψάκι και σε ζεστό, αλλά όχι αναμμένο φούρνο. Τις αφήνω 2-3 ώρες για να στεγνώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και απ’ την προηγούμενη.
- Τις κόβω σε κυβάκια και τα αφήνω στην άκρη, ώσπου να ετοιμάσω με τα υπόλοιπα υλικά μου το χυλό στον οποίο θα τα ρίξω μέσα.
- Πλένω πολύ καλά και κόβω σε κυβάκια το πορτοκάλι. Το πολτοποιώ στο μούλτι και το αφήνω στην άκρη.
- Χτυπάω στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με τα δύο αβγά, ώσπου να γίνου μια σφιχτή κρέμα.
- Προσθέτω το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το γιαούρτι , το ηλιέλαιο,το χυμό πορτοκαλιού και το κανελογαρύφαλλο. Ανακατεύω καλά όλο το μείγμα για να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
- Μεταφέρω το χυλό σε μια βαθιά λεκάνη και ρίχνω μέσα τα κυβάκια της βασιλόπιτας.
- Τα αφήνω περίπου 10-15 λεπτά για να απορροφήσουν το χυλό και να μαλακώσουν, ενώ ταυτόχρονα ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς για προθέρμανση.
- Μεταφέρω τη βασιλόπιτα που έχει ποτιστεί απ’ το χυλό σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και το βάζω στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνω περίπου για 40-45 λεπτά στους αρχικά στους 180 και λίγο πιο μετά στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
- Βγάζω το ταψάκι απ’ το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το περιχύνω σιγά σιγά με το σιρόπι που έχω φτιάξει με τα 3 υλικά, το οποίο έχω βράσει περίπου για 10 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία… και όπως και να το πείτε, θα σας αρέσει.
Leave a Reply