Θέλει καλά υλικά, θέλει υπομονή, θέλει καλή παρέα, θέλει αγάπη για την διαδικασία, θέλει και πάλι αγάπη για να απολαύσεις αυτό το θεσπέσιο φαγητό που μόνο γλύκα σου φέρνει στη γεύση και την ψυχή.
Το απαιτούν οι γιορτινές μέρες, το απαιτεί η κάποια μέρα που θέλουμε να την κάνουμε γιορτινή… άσχετα τι λέει το καλαντάρι μας
Υλικά
- 1 μπούτι χοιρινό χωρίς το κόκκαλο – το δικό μου ήταν 2.300 γρ.
- Πολλές σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- Πολλά κλαδάκια δενδρολίβανο
- Κορν φλάουρ
Αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
- 50 γρ. κεράσια άσπρα
- 50 γρ. κεράσια μαύρα
- 50 γρ. σύκα μαλακά
- 50 γρ. βερύκοκα
- 50 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
- Γλυκό κρασί ή κάποιο γλυκό ποτό. Έβαλα υδρόμελο από τη Μονεμβασιά
Υλικά για τη μαρινάδα
- Ελαιόλαδο
- Χυμό από 2 μανταρίνια
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
- 1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι που να φαίνεται η φλούδα του
Διαδικασία
- Από την προηγούμενη μέρα καρφώνω στο μπούτι πολλές σκελίδες σκόρδου, τις οποίες έχω κόψει στη μέση ή και σε τέταρτα.
- Ανακατεύω καλά τα υλικά τις μαρινάδας και προσεχτικά αλείφω το μπούτι το οποίο έχω ήδη τοποθετήσει σε ανάλογο σκεύος.
- Γύρω γύρω από το μπούτι τακτοποιώ τα κλαδάκια δενδρολίβανου, σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Το βάζω στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
- Την επόμενη μέρα το πρωί, βγάζω το πυρέξ, περίπου μια ώρα πριν το βάλω στο φούρνο. Τοποθετώ το πυρέξ στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω ( εδώ θέλει υπομονή) για περίπου δυο ώρες και μισή, με σκεπασμένο πάντα το μπούτι με το αλουμινόχαρτο, στους 150 β. στις αντιστάσεις.
- Περίπου μια ώρα πριν βγάλω το πυρέξ απ’ το φούρνο, ρίχνω όλα τα αποξηραμένα φρούτα (τα σύκα κομμένα στη μέση) στο ποτό που να τα σκεπάζει.
- Βγάζω το πυρέξ απ’ το φούρνο, αφαιρώ τα κλαδάκια του δενδρολίβανου, βάζω το κρέας σε ξύλο κοπής και με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε φέτες. Εδώ να πω ότι επειδή τα ζουμιά του κρέατος είχαν και κάποιους αφρούς και κάποια φυλλαράκια απ’ το δενδρολίβανο, τα σούρωσα και επειδή ήταν αρκετά ανακάτεψα μαζί τους λίγο κορν φλάουρ.
- Τακτοποιώ τις φέτες του χοιρινού στο πυρέξ, βάζω τα αποξηραμένα αλλά καλά μουλιασμένα φρούτα στο πυρέξ και περιχύνω με το καθαρό ζουμί αλλά και το ποτό της μαρινάδας.
- Βάζω το πυρέξ στο φούρνο, αυτή τη φορά χωρίς αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλα τριάντα λεπτά στις αντιστάσεις στους 200-230 β. ώσπου να χρυσίσει το κρέας.
- Το χοιρινό μπούτι σε φέτες έτοιμο, καλοψημένο, ζουμερό όσο πρέπει, γυαλιστερό και λαχταριστό με τα φρουτάκια του, στολίζει το γιορτινό μου τραπέζι.
- Σερβίρω με πατατούλες μικρές τις οποίες τις έχω βράσει, τις έχω “τσακίσει” και τις έχω ψήσει για λίγο στο φούρνο.
Καλή σας επιτυχία, καλή χρονιά με υγεία και ό,τι επιθυμεί ο καθένας και η καθεμιά μας.
Leave a Reply