Το Μπριάμ ή τουρλού, ένα υπέροχο και εύκολο λαδερό φαγητό, είναι ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό πιάτο.Η καταγωγή του μας έρχεται απ τα βάθη της Ανατολής αιώνες πριν, όταν οι εκεί λαοί το έφτιαχναν απ τα φρέσκα ζαρζαβατικά των καταπράσινων κήπων τους.
Από τόπο σε τόπο βέβαια και ανάλογα με την εποχή, υπάρχουν διάφοροι και όμορφοι συνδιασμοί.Κυρίως καλοκαιρινό πιάτο, που όμως πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε όλα τα υλικά και να το φτιάξουμε και μέσα στο χειμώνα, έτσι για να έχουμε μια φευγαλέα γευστική αίσθηση απ το όμορφο ελληνικό καλοκαίρι.
Υλικά
- 3-4 κολοκυθάκια
- 3-4 πατάτες
- 1 πιπεριά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πάπρικα, ελαιόλαδο
- 1 κτλ. σ. πελτέ
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.
- Κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
- Καθαρίζω 4-5 σκελίδες σκόρδο.
- Διαλύω την κουταλιά πελτέ σε ένα μεγάλο ποτήρι με νερό.
- Τοποθετώ όλα τα λαχανικά σε ταψί.
- Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το διαλυμένο πελτέ, και 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο.
- Ανακατεύω απαλά όλα τα υλικά.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, περίπου 1 ώρα.
- Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα νερό.
Tips
- Συνηθίζω την πρώτη μισή ώρα να ψήνω το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου, για να ροδοκοκκινίσουν τα υλικά.
- Το μπριάμ όπως και τα περισσότερα λαδερά, τρώγονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Φτιάξτε περισσότερη ποσότητα, ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό για κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας.
- Τα λαδερά διατηρούνται στο ψυγείο 6-8 μέρες, και οι γεύσεις τους παραμένουν υπέροχες.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply