Τρουφάκια – bouchée – Σαντορίνης

Μα τι μαθαίνει κανείς από ένα τηλεπαιχνίδι, τι μαθαίνει;! Νωρίς μεσημέρι και λίγο πριν στρώσω τραπέζι έχω την τηλεόραση ανοιχτή στην ΕΡΤ.  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το ΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΣ. Η πρωτοτυπία αυτού του παιχνιδιού είναι ότι δεν τεστάρει μόνο τις γνώσεις και τη μνήμη μας, αλλά κυρίως την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχραιμία μας. Στις αρχικές ερωτήσεις λοιπόν, ο εξαιρετικός παρουσιαστής και ηθοποιός Νίκος Κουρής με το ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο  χιούμορ του, κάνει μια ερώτηση, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία ενός  μικρού γλυκού με το όνομα bouchée,  απ’ την οποία ερώτηση και “γεννήθηκε” αυτό το ποστ. Η ερώτηση είναι απλή, η απάντηση όμως…
“Από ποιο νησί των Κυκλάδων προέρχεται το γλυκάκι-τρουφάκι με την ονομασία  bouchée:” Ρωτάει ο καλός Νίκος Κουρής το τετραμελές πάνελ των παιχτών. Βρε τι Νάξο είπαν, τι Σέριφο, τι Πάρο, τι Φολέγανδρο… κανείς δε βρήκε την πανέμορφη Σαντορίνη.
Δεν ήθελα και πολύ, κινητοποιήθηκε άμεσα ο έσω μαγειρικός εξερευνητής μου, βρήκα τις απλούστατες οδηγίες από Σαντορινιά νοικοκυρά και σας παρουσιάζω και εγώ με τη σειρά μου το υπέροχο αυτό γλυκάκι, τρουφάκι, μπαλάκι, σοκολατάκι (;) με το γαλλικό όνομα bouchée που σημαίνει μπουκιά.
Το μόνο που δεν μπόρεσα να βρω είναι ο λόγος και η αιτία της ονομασίας αυτού του μικρού θεσπέσιου και γλυκού πειρασμού που βρέθηκε στην Σαντορίνη.
Σχόλιο σημαντικό. Τα μπισκότα μπορούν να αντικατασταθούν με φρυγανιά ή παξιμάδι. Τότε όμως θα πρέπει να βάλουμε και στο μείγμα ζάχαρη κρυσταλλική ώστε να βγει γλυκό. Όποιος θέλει βεβαίως μπορεί και στο μείγμα μπισκότων να προσθέσει ζάχαρη, πράγμα που εγώ δεν έκανα για να μην είναι τόσο γλυκά.

Υλικά

  • 200 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 200 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας ή φρυγανιά. Σε περίπτωση φρυγανιάς προσθέτουμε ζάχαρη στο μείγμα.
  • 2 κ.σ. κοφτές κακάο
  • Ζάχαρη κρυσταλλική για την επικάλυψη
  • Ανθόνερο – μου πήρε περίπου 100 ml
  • Μια τσιμπιά κανέλα (δική μου προσθήκη)

Εκτέλεση

  • Βάζω σπασμένα τα μισά μπισκότα μαζί με τα μισά αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθω πολύ καλά να γίνουν πούδρα. Στη δεύτερη δόση για το άλεσμα, προσθέτω και το κακάο.

  • Αναμειγνύω καλά τις δυο δόσεις + την κανέλα.

  • Αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το ανθόνερο, αρχικά με ένα πιρούνι μετά με το χέρι ώσπου να έχω μια όμορφη εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει. Φτιάχνω μια μπάλα. Την αφήνω λίγο να ξεκουραστεί.

  • Αρχίζω να πλάθω μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μιας παιδικής μπίλιας. Το μέγεθος βεβαίως εξαρτάται από το πόσο μεγάλα τα θέλουμε. Τα τοποθετώ σε μια άνετη πιατέλα.

  • Ρίχνω από πάνω τους αρκετή κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακινώ πολλές φορές την πιατέλα και πολύ εύκολα η ζάχαρη κολλάει στα μπαλάκια-μπίλιες.

  • Και ιδού εγένοντο τα περίφημα και εκ Σαντορίνης  προερχόμενα bouchée . Διατηρούνται πολλές μέρες, αν μείνουν βεβαίως βεβαίως. Εγώ τα αποθήκευσα σε ένα μικρό τάπερ και τα έβαλα ψυγείο για να τα τρώω δροσερά δροσερά… αυτήν την περίεργη απογευματινή ώρα της υπογλυκαιμίας.

Καλή σας επιτυχία

 



 


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Τρουφάκια – bouchée – Σαντορίνης”

  1. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    μπραβο γεια στα χερια σου!!!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *