Biscotto, λέξη που σημαίνει διπλά-ψημένο (bis-cotto). Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι ήταν γιατί τα σκευάσματα αυτού του είδους ψήνονται στον φούρνο δύο φορές ώστε να είναι στεγνά και να μπορούν να τα αποθηκεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να αλλοιώνονται.
Για άλλη μια φορά φτιάχνω τα υπέροχα cantucci που έφαγα για πρώτη φορά στην πατρίδα τους την πανέμορφη Τοσκάνη.
Αυτήν τη φορά τα αρωμάτισα με ξύσμα λεμονιού, καφέ φίλτρου και τρούφα σοκολάτας. Το αποτέλεσμα μοναδικό. Ανυπομονώ για πρωινό καυτό διπλό καφέ και τα… διπλοφουρνιστά μου υπέροχα και πανεύκολα cantucci.
Υλικά
- 250 – 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 80 γρ. τρούφα σοκολάτας
- 1 κ.γ. καφέ φίλτρου (είχα και έβαλα καφέ καραμέλας)
- 2 αβγά
- Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
- 1 βανίλια
Διαδικασία
- Βάζω σε κάδο μίξερ τα δυο αβγά και τη ζάχαρη. Χτυπώ πολύ καλά. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπώ καλά.
- Προσθέτω μια μικρή ποσότητα αλευριού και ανακατεύω. Προσθέτω την τρούφα και τον καφέ.
- Συνεχίζω προσθέτοντας το αλεύρι, σιγά σιγά και αρχίζω να ζυμώνω ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Φτιάχνω μια μπάλα και την αφήνω να ξεκουραστεί δέκα λεπτά.
- Την κόβω στα δυο και πλάθω δυο μπαστούνια. Τα πατάω ελαφρά ώστε να γίνουν πλατιά. Τα τοποθετώ σε ρηχό ταψί φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 30 λ. Αφήνω να κρυώσουν λίγο και τα κόβω με κοφτερό μαχαίρι σε λοξά κομμάτια. Τα τοποθετώ πάλι στο ίδιο ταψί και τα ψήνω άλλα 15 λ. στους 180 β. Σβήνω το φούρνο και τα αφήνω μέσα για άλλα 5-6 λ.
- Έτοιμα τα γευστικότατα παραδοσιακά, διπλοφουρνιστά μπισκότα μου, σε αναμονή για πρωινό καφέ ή απογευματινό τσάι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply