Θα μπορούσε άνετα να είναι και ελληνική συνταγή. Όμως υπάρχει αυτή η μικρή διαφοροποίηση που κάνει αυτά τα μπιφτέκια ξεχωριστά και φημισμένα στη χώρα τους τη Σερβία, όπου είχα τη γευστική εμπειρία και τη χαρά της απόλαυσης βεβαίως, με το που τα δοκίμασα.
Παίρνουν το όνομά τους απ την πόλη Leskovac νότια της χώρας, απ όπου και προέρχεται η “μυστική” συνταγή. Στην πόλη αυτή λοιπόν, γίνεται ένα 7ήμερο Grill Festival κάθε Αύγουστο,με κυρίαρχο θέμα τα ψημένα κρέατα και τα παράγωγά τους . Βασιλιάς όλων όμως είναι τα πασίγνωστα μπιφτέκια του. Οπότε φαντάζεστε τι γίνεται εκεί κατά τη διάρκειά του φεστιβάλ με τους χιλιάδες επισκέπτες, τις εκατοντάδες ψησταριές και την αναπόφευκτη επταήμερη τσίκνα.
Παρακάτω θα σας δώσω τη συνταγή, όπως μου την έδωσε η υπεύθυνη ενός παραδοσιακού και πολύ όμορφου εστιατορίου στο Βελιγράδι, ελπίζοντας ότι μου έδωσε όλα τα δεδομένα της “μυστικής” αυτής συνταγής.
Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, ποτέ κανένα φαγητό ενός τόπου δεν πετυχαίνει ακριβώς αν φτιαχτεί κάπου αλλού. Πόσο μάλλον σε μια άλλη χώρα. Ακόμα και το διαφορετικό νερό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Φανταστείτε τώρα, τη διαφορά στις βασικές πρώτες ύλες και τον τρόπο ψησίματος από μια επαγγελματική ψησταριά, στο σπιτικό γκριλ.
Αυτό όμως δε μας σταματά απ το να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο και σίγουρα ξεχωριστό, ακόμα κι αν είναι ο “απόηχος” μιας παραδοσιακής συνταγής, γειτονικής μας και όμορφης χώρας, όπως είναι η Σερβία.
Υλικά
- 400 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρμ. κιμά χοιρινό
- 8-10 φέτες καλής ποιότητας μπέικον
- 1/2 φλυτζάνι τριμμένο τυρί που να λιώνει, ότι θέλετε
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- μερικές σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1 κ.γ ή και περισσότερο, μουστάρδα
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Τρίβω το κρεμμύδι.
- Λιώνω τις σκελίδες σκόρδου.
- Ψιλοκόβω το μπέικον.
- Σε μια λεκάνη, αναμειγνύω τους δυο κιμάδες με όλα τα ψιλοκομμένα υλικά.
- Προσθέτω το τριμμένο τυρί.
- Προσθέτω το αλατοπίπερο, την πάπρικα, την μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο.
- Ζυμώνω καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Πλάθω τα μπιφτεκάκια, όχι σφιχτά και στο μέγεθος που θέλω.
- Όση ώρα φτιάχνω τα μπιφτεκάκια, έχω ανάψει το γκριλ και έχω μέσα χαμηλά το ταψί του φούρνου στο οποίο έχω στρώσει μια λαδόκολλα, την οποία έχω φροντίσει να λαδώσω.
- Αλείφω ελαφριά τα μπιφτεκάκια με ελαιόλαδο και τα τοποθετώ στο ζεστό ταψί.
- Αφήνω να ροδίσουν απ τη μία πλευρά, περίπου 8-10 λεπτά (πάντα ανάλογα με το φούρνο) και μετά τα γυρίζω και απ την άλλη πλευρά, για να ροδίσει και αυτή.
- Σερβίρω με ρύζι και σουβλάκια ψητών λαχανικών, τα οποία μπορείτε να τα ψήσετε στο ίδιο ταψί με τα μπιφτέκια, απ αρχή του ψησίματος και να τα αφαιρέσετε στα 8-10 λεπτά, όταν θα πρέπει να γυρίσετε τα μπιφτέκια σας και απ την άλλη πλευρά.
Καλή σας επιτυχία
Φωτο – εντυπώσεις
Leave a Reply