Φυτεύαμε την μπάμια την άνοιξη μαζί με την ντομάτα και τη μαζεύαμε μέρα παρά μέρα, απ’ τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Γυναίκες, άντρες, ακόμα και παιδιά, τυλίγαμε τα δάχτυλά μας με κουρέλια για να γλιτώσουμε από τη φαγούρα και τις φουσκάλες στο μάζεμα.
Μαγειρεμένες με κρεμμύδια, φρέσκια ντομάτα, λάδι και μυρωδικά, οι μπάμιες είναι από τα πιο νόστιμα φαγιά το καλοκαίρι κι είναι πολλοί που ορκίζονται ότι είναι και καυλωτικές επιπλέον. Μα ο γερο-Πέτρος δεν τα πίστευε κάτι τέτοια.
“Άλλος λέει το κοντό του κι άλλος το μακρύ του”, είπε, “εκείνοι που το θέλουνε μακρύ το κάνουνε μακρύ με τις μπάμιες… Εγώ την ξέρω αλλιώς την ιστορία κι αλλιώς θα τήνε πω… Αν θες να ξέρεις κι εσύ, η ιστορία αυτή πρωτοβγήκε τον καιρό της αλληνής μεγάλης πείνας, τότε που το Έθνος είχε ανάγκη από παιδιά για τον πόλεμο, μα οι άντρες ήτανε εξαντλημένοι από την πείνα και δεν τους σηκωνότανε και τρίβανε τις απαυτές τους με μπαμιιόφυλλα και παίρνανε φωτιά τα μπατζάκια τους και βγάζανε πια τα μάτια τους με τις ώρες. Γι’ αυτό κι ένα ολόκληρο τσούρμο παιδιά που γεννηθήκανε εκείνο το χρόνο, και που είναι συνομήλικα με το μεγάλο μου γιο, τα λέγανε “η γενιά της μπάμιας”.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατή Χαβιαρά
Όταν τραγουδούσαν τα δέντρα – Εκδόσεις Ερμής
Υλικά (3-4 μερίδες)
- 1/2 κιλό μπάμιες ( αν είναι μικρές προς μεσαίο μέγεθος ακόμα καλύτερα)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 3-4 ώριμες ντομάτες
- 3-4 πατάτες προαιρετικά
- Μαϊντανό, δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω – αφαιρέσω, με ένα κοφτερό μαχαιράκι, το εξωτερικό περίβλημα από το καπελάκι-κώνο που έχουν οι μπάμιες στην κορυφή τους, ακολουθώντας την εξωτερική πλευρά του “κώνου”. Αυτή η διαδικασία έχει δουλειά, αλλά αυτός είναι ο σωστός τρόπος που θα μας οδηγήσει σ’ ένα σωστό μαγειρικό και γευστικό αποτέλεσμα.
- Απλώνω τις μπάμιες σ’ ένα ταψί, τις αλατίζω καλά και τις ραντίζω με ξύδι. Τις αφήνω στην άκρη για 20-30 λεπτά. Αυτό θα τις κάνει να “μαραθούν” και να γίνουν ακόμα πιο νόστιμες. Τη διαδικασία αυτή την ακολουθώ εδώ και χρόνια, όπως ακριβώς το έκανε η μητέρα μου.
- Όσο οι μπάμιες μαραίνονται (ή μαρινάρονται, πες το κι έτσι) καθαρίζω τα 3 κρεμμύδια και τις ντομάτες και τα χοντροκόβω σε κυβάκια.
- Σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα (πολύτιμο εργαλείο για την κουζίνα) βάζω τα κρεμμύδια με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω 2-3 λεπτά, ώσπου να γυαλίσουν, δεν πρέπει να μαυρίσουν.
- Ρίχνω τη φρέσκια ντομάτα, αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις, ώστε να δέσουν κρεμμύδια και ντομάτα και αλατίζω ελαφριά.
- Ξεβγάζω πολύ καλά τις μπάμιες από τα αλάτια και το ξύδι και τις ρίχνω προσεχτικά στην σάλτσα που βράζει. Αρχικά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύω καλά με ξύλινη κουτάλα, ώστε οι μπάμιες να ποτιστούν καλά με τη σάλτσα. Κλείνω το καπάκι και τις αφήνω πια σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζουν.
- Στα 10 λεπτά περίπου, έχω καθαρίσει τις πατάτες μου, (τις είδα τελευταία στιγμή στο καλάθι και είπα να τις βάλω και αυτές στην κατσαρόλα) τις κόβω σε τέταρτα και τις ρίχνω γύρω γύρω από τις μπάμιες.
- Με σκεπασμένο καπάκι, συνεχίζω το βράσιμο, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Όταν δω να μελώνει η σάλτσα και οι μπάμιες μου, περίπου 20-30 λεπτά, κλείνω το μάτι ή το γκάζι, πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και σερβίρω το φαγητό χλιαρό.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply