Ογκρατέν λαχανικών

Εύκολο, θρεπτικό  και νόστιμο, το au gratin λαχανικών νομίζω ότι πρέπει να βρίσκεται τακτικά στην κουζίνα μας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τρώνε τα παιδιά ποικιλία λαχανικών που με την προσθήκη τυριών, αβγών και κρέμας γάλακτος γίνεται ένα εξαιρετικό πιάτο που θα το τιμήσουν ιδιαιτέρως, μικροί και μεγάλοι.

indexcarrotsrgbgreen-onions-24505959big-mushroom-clip-art

Υλικά (για 4 άτομα )

  • 1 μεγάλο μπρόκολο ή 2 μικρά περίπου 800 γρμ.
  • 2-3 καρότα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτάκι μικρά μανιτάρια των 250 γρμ.
  • Λίγο άνηθο
  • 2 αβγά
  • 1 κρέμα γάλακτος 300 γρμ.
  • 1 μπολ τριμμένο κίτρινο τυρί περίπου 300-350 γρμ. Εγώ έβαλα regato, κάνει ωραία κρούστα.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20141119_0005

20141119_0009

Εκτέλεση

  1. Κόβω και χωρίζω το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Κόβω και το τρυφερό μέρος των κοτσανιών.
  2. Καθαρίζω και τρίβω σε χοντρό τρίφτη τα καρότα.
  3. Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στα δύο τα μανιταράκια.
  4. Σ΄ένα βαθύ τηγάνι, βάζω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω για 2-3 λεπτά, πρώτα τα κρεμμυδάκια, προσθέτω τα μπουκετάκια μπρόκολου για να σοτάρω και αυτά. Περίπου  8-10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτω το τριμμένο καρότο και τέλος τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο.  Η όλη διαδικασία παίρνει περίπου τα 20-25 λεπτά.
  5. Λαδώνω καλά ένα πυρεξάκι ή πυρίμαχο σκεύος, βάζω τα μισά σοταρισμένα λαχανικά και  τα πασπαλίζω με αρκετό από το τριμμένο τυρί. Προσθέτω και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  6. Τέλος σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάω απαλά και για λίγο, τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο τυρί.
  7. Περιχύνω τα λαχανικά και τα βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα.
  8. Τα ψήνω στον αέρα, στους 200 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Ώσπου να ροδίσει η κρούστα τους.
  9. Τα σερβίρω με σαλάτα ρόκας, άνηθο και ντοματίνια. Περιχύνω τη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και κρέμα μπαλσάμικου. Πασπαλίστε αν θέλετε με καβουρδισμένο σουσάμι. Κάτι που ξέχασα να κάνω εγώ.

20141119_0015 20141119_0018 20141119_0020 20141119_0021 20141119_0024 20141119_0027

Παρατήρηση

  • Αν το au gratin το φτιάξετε για κύριο πιάτο,  η ποσότητα που δίνω είναι αρκετή για 4 άτομα και όπως προτείνω, ταιριάζει υπέροχα με σαλάτα ρόκας. Όσο για μπουφέ, η ποσότητα νομίζω ότι είναι καλή και για 8 άτομα.

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Ογκρατέν λαχανικών”

  1. Έχω καλή σχέση με τα λαχανικά και μπορώ να εκτιμήσω μια νόστιμη συνταγή όπως αυτή!Καλό βράδυ^^

    1. Ωραία έκπληξη από μια εξαιρετική και του ιδίου αντικειμένου blogger! Σ ευχαριστώ θερμά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *