Θάλασσα μάνα αρμύρα μου εσύ,
γαλάζια μοίρα
για παραμάνα στον ώμο χρυσή τον ήλιο πήρα.
Θάλασσα μνήμη, μαύρο μου ασήμι
παρ’ την καρδιά μου και καν΄ την νησί
του ανέμου αγρίμι
Στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου
Δεν έχεις να πεις πολλά γι αυτή την όμορφη σαλάτα την αρμύρα. Ελαφριά, απόλυτα καλοκαιρινή και δροσερή σαν την αύρα της θάλασσας. Σχετικά άγνωστη, έχει τη γευστική δύναμη να σου μεταφέρει μέσα απ τη μνήμη των στενόμακρων πράσινων φύλλων της , παιδικές αναμνήσεις από ανέμελα καλοκαίρια σε παραθαλάσσιες ή νησιώτικες περιοχές, τότε που ανακαλύπταμε για πρώτη φορά εικόνες, καινούργιους φίλους, πράγματα και θαύματα της φύσης, χυμούς και γεύσεις απ τα δώρα του ελληνικού καλοκαιριού.
Χόρτο της θάλασσας, όπως το κρίταμο και η κάππαρη με τους υπέροχους ανθούς, ανήκει στα αλόφυτα τα φυτά δηλαδή που φύονται και ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές και αλατούχα εδάφη.
Βρίσκεται πια εύκολα στην αγορά, διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο μιας και το αλάτι που περιέχει λειτουργεί συντηρητικά, και προσφέρεται για πολλούς γευστικούς πειραματισμούς.
Την πρωτοδοκίμασα σε εστιατόριο χρόνια πίσω, βρασμένη με λαδολέμονο. Ομολογώ ότι δεν εντυπωσιάστηκα. Ίσως και να μην μπόρεσα να την εκτιμήσω.
Πρόσφατα την δοκίμασα ωμή και με τη μαρινάδα που σας την προτείνω. Απλά ξετρελάθηκα ! Σας δίνω ακριβώς τα υλικά και σεις σύμφωνα πάντα με τα γευστικά σας γούστα, θα αυξομειώσετε ότι έχει σχέση με τη μαρινάδα.
Υλικά
- 1/4 αρμύρα
- 2 πορτοκάλια
- 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
Υλικά για τη μαρινάδα
- Το χυμό απ το ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. κρέμα μπαλσάμικου
Εκτέλεση
- Κόβω με τα χέρια τα τρυφερά κλωναράκια της αρμύρας, γιατί μόνο αυτά θα χρησιμοποιήσω.
- Τα πλένω πάρα πολύ καλά, γιατί υπάρχει άμμος στα φύλλα τους.
- Στο τέλος τα αφήνω και 10 λεπτά σε νερό με ξύδι.
- Τα στεγνώνω πολύ καλά και τα βάζω σε σαλατιέρα.
- Καθαρίζω το ένα πορτοκάλι και το φιλετάρω προσεχτικά με κοφτερό μαχαίρι, για να πάρω τις φέτες χωρίς τη μεμβράνη τους, με τις οποίες θα στολίσω τη σαλάτα.
- Ψιλοκόβω σε μικρά μικρά κυβάκια τη μισή ή και όλη την κόκκινη πιπεριά.
- Σε ένα μικρό βαζάκι χτυπάω τα υλικά της μαρινάδας, περιχύνω με αυτό το μείγμα την αρμύρα, προσθέτω την ψιλοκομμένη πιπεριά και τις φέτες πορτοκαλιού.
- Τέλος ανακατεύω καλά αλλά απαλά όλα τα υλικά της σαλάτας για να δέσουν μεταξύ τους.
- Την καλύπτω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο. Μπορείτε να την σερβίρετε και μία ώρα αφού την φτιάξετε.
Tips
- Το 1/4 αρμύρας και αφού κόψουμε τα τρυφερά κλωναράκια όπως είπαμε, είναι αρκετή ποσότητα για 2-3 άτομα.
- Από δική μου εμπειρία, την ημέρα που την έφτιαξα για το μεσημέρι, μου περίσσεψε κάποια μικρή ποσότητα σαλάτας με τη μαρινάδα της βεβαίως. Την έβαλα λοιπόν στο ψυγείο σε κάποιο ταπεράκι με καπάκι για να τη φάω το βράδυ. Σας διαβεβαιώ ότι ούτε είχε μαραθεί, ούτε είχε αλλάξει όψη στο οτιδήποτε. Άρα συμπεραίνω ότι σε περίπτωση καλεσμένων, την φτιάχνουμε και αρκετές ώρες πριν και την διατηρούμε στο ψυγείο μας ως την ώρα σερβιρίσματος.
- Εννοείται ότι δεν βάζουμε καθόλου αλάτι σ αυτή τη σαλάτα, μιας και έχει μια λεπτή και όμορφη θαλασσινή γεύση. Σηκώνει όμως και περισσότερο μπαλσάμικο από 1 κ.γ. Δοκιμάζετε και διορθώνετε ότι νομίζετε απ τα υλικά της μαρινάδας.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply