Τσαγκαροδευτέρα, πρωί, θάλασσα, μπάνιο. Μεσημέρι, σπίτι, φαγητό;! Ντουλάπι, κριθαράκι. Ψυγείο, πομοντόρια, μπέικον, φέτα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς πολλές κινήσεις, χωρίς πολλά λόγια. Σκάρτα τριάντα λεπτά για ένα μελάτο πιάτο ζυμαρικών που θα τονώσει την πεσμένη ευεξία και ενεργητικότητα σου και θα σκορπίσει μια υφέρπουσα ελαφριά μελαγχολία, αγνώστου προέλευσης και αιτίας.
Υλικά (για 3 μερίδες – το βράδυ γιαουρτάκι)
- 250 γρ. κριθαράκι χοντρό (και ψιλό να έχετε μας κάνει, απλώς χρειάζεται λιγότερο βράσιμο)
- 500 γρ. πομοντόρια
- 5 φέτες μπέικον
- Φέτα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- Φρέσκια ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τα πομοντόρια και τα βάζω στο μούλτι. Τα πολτοποιώ. Καθαρίζω και κόβω σε φετούλες τα σκόρδα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρω για 2-3 λεπτά τις σκελίδες, ρίχνω αμέσως μετά τα πολτοποιημένα ντοματάκια. Εδώ να πω ότι η πιο γρήγορη σάλτσα γίνεται όταν πέσει η ντομάτα, χυμός ή ψιλοκομμένη σε καυτό ελαιόλαδο με ή χωρίς σκόρδα ή κρεμμύδια. Απίστευτη ευκολία για την βιαστική νοικοκυρά.
- Αφήνω τα ντοματάκια να πάρουν 2-3 βράσεις, όχι περισσότερο από 5 λεπτά, προσθέτω 2 ποτήρια νερό, αλατίζω ελάχιστα και όταν η σάλτσα κοχλάσει ρίχνω το κριθαράκι. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το κριθαράκι να σιγοβράσει περίπου 8-10 λεπτά. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό. Θα το δείτε. Η κατσαρόλα πρέπει να έχει αρκετά ζουμιά όταν σβήσετε τη φωτιά.
- Κόβω το μπέικον σε τετραγωνάκια και χωρίς καθόλου ελαιόλαδο το σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ώσπου να πάρει χρώμα. Το ρίχνω αμέσως στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, ταυτόχρονα με τριμμένη φέτα. Ανακατεύω καλά και σκεπάζω την κατσαρόλα με καθαρή βαμβακερή πετσέτα ως την ώρα που θα σερβίρω. Πασπαλίζω με έξτρα φέτα, μαύρο πιπέρι και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης για τη γεύση και το χρώμα τους.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply