Άλλη μια τάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα. Αυτή τη φορά με μαρμελάδα από μικρούτσικα υπέροχα δαμάσκηνα από το χωριό Πενταγιού Φωκίδας, με την πανέμορφη πλατεία και την καταπληκτική θέα στα Βαρδούσια. Το πεσκέσι, μια τσάντα γύρω στα επτά, οκτώ κιλά δαμάσκηνα μου ήρθε από τον, δραστήριο στα περιβαντολογικά θέματα, φίλο μας Γιώργο Π. που όλο και κάτι μου φέρνει από το ορεινό και όμορφο χωριό του. Δεν μπορούσα λοιπόν παρά να πέσω με τα μούτρα, να φτιάξω για άλλη μια φορά αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα και να την τιμήσω δεόντως και σε μια τάρτα σοκολάτας.
Έτσι μετά την τάρτα σοκολάτας με μαρμελάδα μανταρίνι και μια δεύτερη με μαρμελάδα κάστανο, αυτά τα υπέροχα φθινοπωρινά δώρα της φύσης, το καλό και γλυκό τρίτωσε. Θέλετε περισσότερα λόγια για να σας πείσω να φτιάξετε τη μαρμελάδα και μετά την τάρτα; Δε νομίζω. Είμαι σίγουρη ότι τα άξια χεράκια σας θα έχουν ήδη γεμίσει βαζάκια με μαρμελάδες καλοκαιρινές και κάποια από αυτά θα είναι αυτή με τα δαμάσκηνα ή βανίλιες , οπωσδήποτε αρωματισμένη με φύλλα λουίζας με το μοναδικό άρωμα και σε αναμονή να χρησιμοποιηθεί στην παρακάτω φανταστική τάρτα σοκολάτας που θα την λατρέψουν όλοι.
Υλικά για τη βάση (10-12 μερίδες)
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
- 1 φόρμα ή τσέρκι 20-22 εκ.
Υλικά για τη γέμιση της τάρτας
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 80 γρ. μαργαρίνη
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα πλήρες
- 3 κ.σ. γεμάτες μαρμελάδα δαμάσκηνο
- Κακάο σκόνη
- 1 σφηνάκι λικέρ μαύρης σοκολάτας (προαιρετικά-είχα και έβαλα)
Εκτέλεση
- Βάζω τα μπισκότα στο μίνι πίμερ και τα θρυμματίζω πολύ καλά.
- Τα ενσωματώνω με τη λιωμένη μαργαρίνη, προσθέτω 1 κ.σ. γεμάτη κακάο και τα ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, προσέχοντας να υγρανθεί πολύ καλά όλο το τριμμένο μπισκότο.
- Για ευκολία ώστε να μου βγει εύκολα η τάρτα από τη βάση της φόρμας, βάζω ένα αντικολλητικό χαρτί κουζίνας στη βάση και το εφαρμόζω με το τσέρκι. Καλό θα είναι να κόψετε το χαρτί σε δυο κομμάτια, τα οποία βεβαίως θα ενώσετε στη βάση, ώστε μετά να αφαιρεθούν εύκολα κάτω από την τάρτα.
- Βουτυρώνω ή λαδώνω (με σπορέλαιο) το στεφάνι της φόρμας και εκεί μέσα απλώνω το μείγμα μπισκότου μαργαρίνης, φροντίζοντας να το ανεβάσω λίγο ώστε να δημιουργηθεί η βάση της τάρτας. Βάζω τη φόρμα στο ψυγείο για να παγώσει το μείγμα μπισκότων μαργαρίνης, για 1 ώρα.
- Σε μπεν μαρί, βάζω την κουβερτούρα σπασμένη, τη μαργαρίνη, ένα σφηνάκι λικέρ σοκολάτας και την κρέμα γάλακτος. Σε χαμηλή φωτιά και ανακατέβοντας περιμένω να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφού σβήσω τη φωτιά, προσθέτω στο μείγμα σοκολάτας 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνο.
- Βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο και πάνω στην κρύα πια βάση μπισκότου, απλώνω με προσοχή τη σοκολάτα. Τη στρώνω καλά, χλιαρή πια μιας και πέφτει πάνω στην κρύα βάση μπισκότου και τη βάζω στο ψυγείο να κρυώσει.
- Τέλος τη βγάζω από το ψυγείο και την πασπαλίζω με κακάο, χρησιμοποιόντας ένα σουρωτήρι για το τσάι. Τη στολίζω με κομμένα δαμάσκηνα. Σερβίρεται ιδανικά και με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Καλή σας και γλυκιά επιτυχία
Leave a Reply