Κρεμμυδομανιταρόπιτα με φύλλο κουρού

Λοιπόν Μαράκι και για να εξηγούμαστε από την αρχή ξεκάθαρα και με λόγια ντεκλαρέ. Μα που τη θυμήθηκα αυτή την έκφραση του ’60 που την άκουγα απ’ τη μάνα και τις θειάδες μου όταν άναβαν τα αίματα αναμετάξυ τους, είχαμε και τέτοια στη μεγάλη μας ζωηρή οικογένεια, ο Θεός κι’ η ψυχή  μου.
Επανέρχομαι στο τώρα… λοιπόν Μαράκι για να αποφασίσεις κοριτσάκι μου να φτιάξεις αυτήν την θεσπέσια και στα όρια του γλυκού, πίτα, θα πρέπει να έχεις πολλά κρεμμύδια, πολλά χαρτομάντιλα παραδίπλα, πολύ χρόνο, πολύ υπομονή και κυρίως αγάπη για τις πίτες. Αν τίποτε απ’ αυτά, στροφή και φτιάξε αβγά τηγανητά (αχ πως πεθύμησα το μελάτο αυγό με το Υ των παιδικών μου χρόνων, δε λέγεται, άλλη γλύκα βρε παιδί μου).

Επανέρχομαι στο τώρα… λοιπόν Μαράκι, μιας και το αποφάσισες για αυτήν τη συγκεκριμένη κρεμμυδομανιταρόπιτα, άσε που θα μάθεις και το φύλλο κουρού, με έναν σπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή, πιάσε και γράφε τα υλικά, την εκτέλεση, φόρεσε το τζινάκι και τα σπορτέξ σου, πάρε την πολλαπλών χρήσεων τσάντα της αγοράς (λίγες πλαστικές σακούλες παρακαλώ) και βουρ για ψώνια.

Πίστεψε με ο καλός σου θα γλύφει τα δάχτυλα του, θα έχει έτοιμο κολατσιό για τη δουλειά του, θα έχεις ανά πάσα στιγμή κάτι για τη λιγούρα και την ξαφνική επίσκεψη της Αννούλας και το σπουδαιότερο θα εντρυφήσεις για άλλη μια φορά στις μαγειρικές παραινέσεις της ταπεινής και σεμνής bloger.

   

 

Υλικά για το φύλλο κουρού (για ένα ταψί 25χ32  Αν πέσουμε και πόντο + -, δεν χάλασε η κουρού)

  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ. με λίγα λιπαρά.
  • 1 κεσεδάκι (στο ίδιο δηλαδή του γιαουρτιού) γεμάτο ηλιέλαιο.
  • Αλεύρι 4 κεσεδάκια ή περίπου 800 γρ. Είχα και έβαλα βιολογικό.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή

Υλικά για τη γέμιση της πίτας

  • 1100 γρ. κρεμμύδια ξερά κόκκινα βατικιώτικα
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά μεγάλα. Και μικρά να βάλετε είμαστε εντάξει.
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. στραγγιστό με λίγα λιπαρά.
  • 2 αβγά
  • 1 κεσεδάκι ή φλ. τσ. γεμάτο γραβιέρα γλυκιά.
  • 100 γρ. μπέικον
  • 1 ματσάκι αρωματικά φρέσκα βότανα, όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, δυόσμο.
  • Λίγο αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γεμάτο ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γεμάτο ξύδι

Εκτέλεση για το φύλλο

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω πρώτα το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατεύω πολύ καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν σαν κρέμα.
  • Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, στην αρχή ανακατεύω με το σύρμα και όσο σφίγγει η ζύμη, αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια. Ζυμώνω καλά και πλάθω μια μπάλα την οποία αφήνω με λίγο αλεύρι μέσα στο μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω μέσα στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα ή όσο να ετοιμάσω τη γέμιση για την πίτα.

Εκτέλεση για τη γέμιση

  • Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα βάζω σε λεκάνη με νερό. Τα αφήνω εκεί να περιμένουν όσο θα καθαρίζω και κόψω σε φέτες τα μανιτάρια.
  • Καθαρίζω με χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και τα κόβω σε φετούλες.
  • Βγάζω τα κρεμμύδια από το νερό και τα κόβω σε ροδέλες.

  • Σε μεγάλο τηγάνι και με αρκετό ελαιόλαδο ρίχνω τις ροδέλες κρεμμυδιών, αλατίζω και αρχίζω να τα σοτάρω. Αρχικά τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ώστε να φύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα υγρά τους και μετά χαμηλώνω τη φωτιά πολύ και τα σοτάρω πια ανακατεύοντας συνεχώς, περίπου 25-30 λεπτά. Προσθέτω τη ζάχαρη και το ξύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα, τουλάχιστον άλλα 15 λεπτά, ώσπου ελαφρώς να ροδίσουν και κυρίως ο όγκος τους να μείνει ο μισός. Τα βγάζω από το τηγάνι και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.

  • Στο ίδιο τηγάνι βεβαίως και χωρίς να το καθαρίσω, βάζω τις φέτες μανιταριών, αλατίζω και χωρίς να βάλω ελαιόλαδο αρχίζω το σοτάρισμα. Τα μανιτάρια ακόμα κι’ αν δεν πλυθούν, έχουν την ιδιότητα να βγάζουν πολλά νερά. Αφήνω να πέσει αρκετά ο όγκος τους, τα στραγγίζω καλά 1-2 φορές και τότε βάζω λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζω για πολύ λίγο το σοτάρισμα τους.

  • Λίγο πριν το τέλος του σοταρίσματος των μανιταριών, βάζω στο κέντρο ψιλοκομμένο το μπέικον, το γυροφέρνω 2-3 φορές με ξύλινη κουτάλα και αδειάζω το τηγάνι μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια. Αφήνω το μπολ στην άκρη να κρυώσει καλά, ώστε μετά να βάλω και τα υπόλοιπα υλικά μου.

  • Σε ένα μικρότερο μπολ τώρα, ρίχνω το γιαούρτι, τα δυο αβγά, την τριμμένη γραβιέρα, πολύ λίγο αλάτι και ψιλοκομμένα τα μυρωδικά. Ανακατεύω καλά και ρίχνω αυτήν την “κρέμα”, μέσα στο μεγάλο μπολ με τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το μπέικον.

     

Άνοιγμα φύλλου, στρώσιμο πίτας, ψήσιμο

  • Πάνω σε μια λαδόκολλα βάζω τη ζύμη μου (έχω αφαιρέσει ένα μικρό μέρος αυτής για να το χρησιμοποιήσω για να καλύψω την πίτα) και με τη βοήθεια ενός πλάστη αρχίζω να την ανοίγω σε φύλλο, πασπαλίζοντας όποτε χρειάζεται με λίγο αλεύρι. Προσπαθώ να την ανοίξω όσο γίνεται πιο τετραγωνισμένη και μεγαλύτερη από τις διαστάσεις του ταψιού μου, ώστε να σηκώσω τη ζύμη και στα πλαϊνά αυτού. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας και έχοντας ρολάρει το φύλλο στον πλάστη, το μεταφέρω στο ταψί, το στρώνω στον πάτο και στα πλαϊνά του. Με τα δάχτυλα κάνω ό,τι διορθώσεις χρειάζονται. Απλώνω τη γέμιση κρεμμυδομανιταριών.

  • Με τη βοήθεια πάλι του πλάστη και πάντα επάνω στη λαδόκολλα ανοίγω το φύλλο με το οποίο θα καλύψω την πίτα μου. Ρολάρω πάλι το ανοιγμένο φύλλο στον πλάστη, το μεταφέρω και το απλώνω πάνω στη γέμιση. Στρώνω και τα πλαϊνά της ζύμης, διορθώνω πάλι με τα δάχτυλα και ένα πιρούνι ώστε να κολλήσουν όλα τα σημεία, χαράσσω ελαφρά την πίτα και την ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς και άλλα 10 λεπτά περίπου στους 250, ώσπου να πάρει χρώμα.

 

  • Αφήνω να πέσει η θερμοκρασία σε αυτήν του δωματίου και κόβω τα κομμάτια όπως τα έχω χαράξει.

Καλή σας επιτυχία… και προσέξτε, αρχίζεις να τρως και δεν σταματάς.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *