Στο σπίτι υπάρχουν άπειρα βιβλία μαγειρικής, σχετικές θεματικές μικρές εγκυκλοπαίδειες , μηνιαία περιοδικά μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και βεβαίως, πολλά αποκόμματα με συνταγές που έχουν ήδη φτιαχτεί ή περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για την κατσαρόλα.
Ανατρέχω τακτικότατα σ όλα αυτά τα βοηθήματα για να βρω κάτι ή να ξαναθυμηθώ κάποια από τις συνταγές που έχω καιρό να φτιάξω και θέλω να την ξαναδοκιμάσω. Όμως το πιο συναρπαστικό είναι όταν ανοίγω ένα συρτάρι στην κουζίνα μου, όπου υπάρχει ένα χαρτομάνι συνταγών από φίλες και γνωστές, στοιβαγμένο σε φακέλους. Κυρίως όμως στο μπορντό σκληρόδετο βιβλίο μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση. “Προικώο” της μάνας μου αυτός ο μικρός παμπάλαιος και χιλιοταλαιπωρημένος τόμος με τους θησαυρούς και τα μυστικά της κουζίνας για τις οικοδέσποινες παλαιότερων εποχών.
Εποχών που αφήναμε τα κλειδιά πάνω στην εξώπορτα, που οι άνθρωποι συναντιόντουσαν χωρίς τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού, εποχή που τα τηλέφωνα είχαν 6 αριθμούς, μιλάω βεβαίως για τα σταθερά γιατί περί κινητών, ούτε στη φαντασία του Ιουλίου Βερν, όσο για τη χρονολογία έκδοσης αυτού του τόμου… 1959 ! Δηλαδή τελείως vintage κατάσταση. Συνταγές όπως ατζέμ πιλάφι ή γλυκάδια αρνιού ή λάχανο γιαχνί ή εκλαιράκια ή φοντανάκια ή εργολάβοι, με λίγα λόγια συνταγές όχι οικείες για τις νέες νοικοκυρές.
Όταν λοιπόν σε πιάνει ξαφνικά η συγκίνηση και χωρίς προφανή λόγο, ανοίγοντας για πολλοστή φορά το συγκεκριμένο μπορντό βιβλίο μαγειρικών οδηγιών, τι κάνεις …παρά να προσπαθήσεις να υλοποιήσεις και να έρθεις σε επαφή, οπτική, απτική και γευστική, με κάποιο από τα αντικείμενα της συγκίνησης σου.
Μήπως να γίνω πιο σαφής?!!
Σελίδα 206, χοιρινό με λάχανο! Πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό στα βόρεια της χώρας μας και γενικότερα στα Βαλκάνια. Άσε που σε πολλούς γειτονικούς λαούς, θεωρείται και χριστουγεννιάτικο έδεσμα, ιδανικό για τις γιορτινές μέρες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Υλικά (για 6 άτομα)
- 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή μπούτι σε μεγάλους κύβους (εγώ μαγείρεψα από μπούτι-εξαιρετικό)
- 1 λάχανο άσπρο γύρω στο κιλό
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2-3 καρότα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 2 κ.σ. πελτέ
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο + καπνιστή πάπρικα ή μπούκοβο
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε χοντρά κομμάτια τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο.
- Κόβω το λάχανο χιαστί σε 8 κομμάτια. Αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι.
- Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ρίχνω τα κρεμμύδια και τα σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο για 3-5 λεπτά. Ώσπου να γυαλίσουν.
- Προσθέτω τα κομμάτια χοιρινού, τα σοτάρω και αυτά καλά και τα σκεπάζω με ζεστό νερό για να βράσουν σε σιγανή θερμοκρασία.
- Στα 30-40 λεπτά που το κρέας θα έχει αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτω τις 2 κουταλιές της σούπας πελτέ, καλά ανακατεμένο με ζεστό νερό.
- Αφήνω το κρέας να βράσει άλλα 20 περίπου λεπτά. Πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά αλλά όχι πολύ.
- Στη μία ώρα συνολικά του βρασίματος του κρέατος, το αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και το βάζω σε βαθύ πιάτο. Αλατοπιπερώνω τη σάλτσα, ρίχνω και την πάπρικα ή το μπούκοβο ή και όλα μαζί.
- Στη σάλτσα που βράζει προσθέτω το κομμένο λάχανο περιμετρικά της κατσαρόλας, τα καρότα, το σέλινο και στο κέντρο τοποθετώ τα κομμάτια του χοιρινού. Αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο νερό ακόμα. Αλλά λίγο, γιατί βγάζει το λάχανο.
- Αφήνω τώρα λάχανο και κρέας να βράσουν μαζί περίπου μισή ώρα, ώσπου δηλαδή να μαλακώσει το λάχανο και να δέσει η σάλτσα. Με το που κλείνω τη φωτιά προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Αν δείτε τη σάλτσα σας κάπως αραιή, χυλώστε την με λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ.
Παρατηρήσεις
- Είναι ένα πεντανόστιμο και πολύ πιο εύκολο φαγητό από ότι ίσως νομίζετε.
- Οπωσδήποτε πιπεράτο, αν το αντέχετε δηλαδή και σερβιρισμένο με γιαούρτι. Γευστική πανδαισία!
- Καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό, προσφέρεται άνετα και για κυρίως χριστουγεννιάτικο πιάτο.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply