Μελιτζανοσαλάτα η απλή και γρήγορη

Μελιτζανοσαλάτα η απλή και γρήγορη. Το αντίπαλον καλοκαιρινό δέος του τζατζικιού που συνοδεύει τα βραδινά μεζεδάκια στα ταβερνεία και στις βεράντες μας. Για δοκιμάστε να την φτιάξετε. Σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο συνοδευτικό πολλών πιάτων και το κυριότερο διατηρείται στο ψυγείο για πολλές πολλές μέρες. Η αλήθεια γίνεται τόσο εύκολα που δεν είναι ανάγκη να φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες. Δυο μεγάλες μελιτζάνες είναι μια καλή ποσότητα για οικογενειακή χρήση. Εκτός κι’ αν θέλετε να την φτιάξετε για τραπεζώματα. Σας προτείνω επίσης μια παραλλαγή της που έφτιαξα προ καιρού, εξίσου εύκολη και ιδιαίτερη. Την μελιτζανοσαλάτα την πορτοκαλένια. Για ρίξτε και σε αυτήν μια ματιά.

Υλικά

  • 2 μεγάλες γερές μελιτζάνες φλάσκες
  • 6-8 σκελίδες σκόρδοου
  • Φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • Ελαιόλαδο παρθένο, καλή ποιότητα
  • Ξύδι

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένω καλά, τις στεγνώνω και τις κόβω κατά μήκος στα δύο.
  2. Τις αλείφω ελαφρά με ελαιόλαδο, αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ένα ρηχό ταψάκι και τις τοποθετώ με την ψίχα να ακουμπά το ταψάκι. Δίπλα τους βάζω και αρκετές σκελίδες σκόρδου, οπωσδήποτε με τις φλούδες τους, αφού τις πλύνω, τις στεγνώσω και τις αλείψω και αυτές με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Ψήνω μελιτζάνες και σκόρδα στο γκριλ στους 350 βαθμούς, περίπου για 20-22 λεπτά. Ελέγχω βεβαίως αν μαλάκωσε η ψίχα τους, αλλά σίγουρα θα είναι έτοιμες, όπως και τα σκόρδα.
  4. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αναποδογυρίζω τις μελιτζάνες και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρώ πολύ εύκολα την ψίχα τους, την οποία τοποθετώ σε πιάτο ελαφρώς λοξά, ώστε τα λίγα νερά που θα βγάλουν να κυλήσουν στην άκρη του πιάτου.
  5. Καθαρίζω και τα ψημένα σκόρδα, αλλά επειδή ίσως κάποια να παραψήθηκαν, προσθέτω για ενίσχυση στη σαλάτα μου και μια τουλάχιστον ωμή σκελίδα πολτοποιημένη.
  6. Αφού στραγγίσουν καλά οι πολτοποιημένες με πιρούνι μελιτζάνες μου, προσθέτω σε αυτές τα σκόρδα, ψιλοκομμένο δυόσμο και σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ξύδι. Ανακατεύω καλά ώστε να δέσουν όμορφα όλα τα υλικά. Αλάτι δεν χρησιμοποίησα. Είναι τόσο δυνατή η γεύση από τα σκόρδα, το δυόσμο και κυρίως την ψημένη μελιτζάνα που θεώρησα περιττή την προσθήκη αλατιού. Εσείς βέβαια θα κρίνετε πως θέλετε τη μελιτζανοσαλάτα σας.

Καλή σας επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *