Σιμιγδαλένια τυροψωμάκια

Κούτσικα, νόστιμα ψωμάκια, αφράτα και τραγανά, τυρένια και ροδοψημένα, ότι πρέπει για να συνοδεύσουν ό,τι σας αρέσει, από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Για το σχολείο και τη δουλειά, για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά για 29 μικρούτσικα καρβελάκια ( εσείς μπορεί να τα βγάλετε και 30 )

  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό βιολογικό
  • 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γρ.
  • 1 κ.γ. ζάχαρη γεμάτο
  • 1 κ.γ. αλάτι γεμάτο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (έβαλα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας)
  • Ελαιόλαδο περίπου 1/3 φλ.τσαγιού
  • Χλιαρό νερό περίπου 1 φλ. τσαγιού

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύω καλά τα πέντε πρώτα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Σε αυτό το μείγμα κάνω μια λακούβα ρίχνω όλο το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Στην αρχή ανακατεύω με ένα πιρούνι.

  • Συνεχίζω με τα χέρια, ανακατεύω καλά όλα τα υλικά με το νερό και αρχίζω να ζυμώνω, ώσπου να έχω μια όμορφη εύπλαστη ζύμη.
  • Πλάθω τη ζύμη σε μια μπάλα, την πασπαλίζω με αλεύρι και την βάζω να φουσκώσει στον ελαφρώς χλιαρό φούρνο μου.
  • Την αφήνω να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της. Περίπου σε μια ώρα.

     

  • Την βγάζω από το φούρνο, την πατάω να ξεφουσκώσει και στο κέντρο ρίχνω όλη την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

  • Ζυμώνω καλά να πάει το τυρί παντού σε όλη τη ζύμη και πλάθω τα μικρά ψωμάκια
  • Σε ένα μπολάκι έχω λίγο νερό και σε ένα άλλο λίγο σιμιγδάλι. Προσεχτικά γυρίζω τα ψωμάκια μου και τα βρέχω ελαφρώς (ένα τσακ)  με το νεράκι και αμέσως τα ακουμπώ στο σιμιγδάλι ώστε να κολλήσει απάνω τους.Τα τακτοποιώ σε ταψί φούρνου, στρωμένο με χαρτί αντικολλητικό. Τα βάζω στον φούρνο και τα αφήνω να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

   

  • Τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Συνεχίζω το ψήσιμο άλλα 5 λεπτά αλλά σε θερμοκρασία στο φούλ του φούρνου, ώστε να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνω το φούρνο και τα αφήνω άλλα 5 λεπτά μέσα. Αυτό κάνει τα ψωμάκια μου τραγανά εξωτερικά και μαλακά μέσα.

  • Τα βγάζω, τα μεταφέρω σε βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν καλά και τα διατηρώ σε αεροστεγές σκεύος ή και στην κατάψυξη και βγάζω κάθε φορά όσα χρειάζομαι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *