Ένα γλυκό κατόπιν εορτής. Κατόπιν της ημέρας που γιορτάζουν τα λούτρινα ροζ αρκουδάκια, οι κόκκινες καρδούλες με τα τσιτάτα αιώνιας αγάπης, τα πολύχρωμα ολόφρεσκα μπουκετάκια που δεμένα με τις μεταξωτές κορδελίτσες τους περιμένουν τα χέρια που θα τα πάρουν και θα τα προσφέρουν στα χέρια ονειροπόλων κοριτσιών, ευαίσθητων γυναικών που έχουν ανάγκη από την υπενθύμιση της αγάπης. Ένα γλυκό κατόπιν της εορτής που γιορτάζουν τα σοκολατένια γλυκά, οι τούρτες, οι τουρτίτσες και τα τολμηρά εσώρουχα, τα προγραμματισμένα ερωτικά ραντεβού, τα κοκτέιλς στα μπαράκια, ειδικά φτιαγμένα για την χθεσινή ημέρα, τα ταβερνάκια, ίσως και οι πίστες των νυχτερινών μαγαζιών, ποιος ξέρει;
Αγαπημένε, έναν απλό κορμό μαρμελάδας έφτιαξα, για την καλημέρα μας και τη γλύκα των ημερών που περάσαμε και όπως φαίνεται θα περάσουμε μαζί εις τον αιώνα των αιώνων. Και να θυμάσαι, σε αγαπώ όπως είσαι, έτσι καθημερινός και λίγο σκουντούφλης το πρωί και με την φόρμα που φοράς, όταν μου φτιάχνεις ό,τι χαλάω στο σπίτι και με την υψωμένη φωνή στις συμβουλές σου, σαν σε παιδάκι που ακόμα μαθαίνει και με τις σχεδόν πάντα σωστές υποδείξεις σου, ακόμα κι’ αν δεν θέλω να το παραδεχτώ. Τι να κάνω; Είσαι ο άνθρωπος και ο ταξιδευτής μου στα πέρατα αυτού του μικρού, μεγάλου θαυμαστού μας κόσμου, ο μέντορας και ο καθοδηγητής της σκέψης, των αισθήσεων, της δέσμευσης και της ελευθερίας μου.
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις και ροζ λούτρινα αρκουδάκια, απλώς ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας της υπογράφουσας ευαίσθητης (;) αλλά σίγουρα ονειροπόλας food blogger.
Υλικά ( για το παντεσπάνι και ένα ταψάκι 22 χ 33 )
- 3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλ.τσ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλ.τσ. αλεύρι κοσκινισμένο
- Μαρμελάδα βατόμουρο και μύρτιλο περίπου 200 γρ.
Εκτέλεση
- Χτυπάω τα 3 αβγά με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν τα δύο αυτά υλικά και να στέκονται.
- Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα.
- Στρώνω τα ταψάκι μου με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και ρίχνω το μείγμα για το παντεσπάνι.
- Ψήνω το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσει και να ξεκολλάει από το χαρτί. Πάντα βεβαίως εξαρτάται από το φούρνο.
- Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αφήνω 5-6 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και με προσοχή αφαιρώ το χαρτί από το ψημένο παντεσπάνι.
- Απλώνω το παντεσπάνι μου, ζεστό σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα, σκεπάζω το μισό με αυτήν και με τη βοήθεια ενός πλάστη, το ρολάρω ώστε να είναι εύκαμπτο όταν θα του βάλω την μαρμελάδα.
- Το αφήνω έτσι τυλιγμένο ώσπου να κρυώσει, κατόπιν αφαιρώ πετσέτα και πλάστη και απλώνω με προσοχή αρκετή ποσότητα από την υπέροχη αυτή μαρμελάδα. Προαιρετικά πασπαλίζω με αμύγδαλα φιλέ.
- Βάζω το ρολό σε μακρόστενη πιατέλα και το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
- Να ξέρετε ότι τα ρολά κόβονται πολύ πιο εύκολα, αλλά έχουν και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αν κοπούν λοξά.
Καλή σας και γλυκιά επιτυχία
Το ταψάκι, τα μπολάκια, οι βαμβακερές πετσέτες, η θαυμάσια λευκή μακρόστενη πιατέλα, η τριανταφυλλένια καλαγχόη, αλλά βεβαίως και οι περίφημες βιολογικές μαρμελάδες, είναι όλα από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, τον χορηγό μου στο διαγωνισμό του ΒΗΜΑgourmet 2016.
*******************************************************************************************************************
Leave a Reply