Το ψήσιμο στην γκριλιέρα δίνει άλλες γευστικές διαστάσεις, όταν το ψημένο σωστά ψαρονέφρι συνοδεύεται από μαύρο αρωματικό, άγριο ρύζι και από μια εκπληκτική σάλτσα πορτοκαλιού που θα δέσει υπέροχα το κρέας, με τις επίσης ψημένες ροδέλες πορτοκαλιού. Και ναι, αυτό είναι σίγουρα ένα home gourmet πιάτο!
Υλικά ( 3-4 μερίδες )
- 1 ψαρονέφρι περίπου 600 γρ.
- 5 πορτοκάλια σφιχτά χωρίς κουκούτσια. Τα δυο που θα ψηθούν, να είναι καθαρά από στίγματα.
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Αλατοπίπερο και κόκκοι ροζ πιπεριού
Ψήσιμο
- Κόβω το ψαρονέφρι σε χοντρές φέτες περίπου 2 cm. Τις λαδώνω ελαφρά και τις αλατοπιπερώνω. Τις αφήνω στην άκρη.
- Πλένω καλά και κόβω σε φέτες τα δυο πορτοκάλια.
- Βάζω τη γκριλιέρα ελαφρώς λαδωμένη, στο γκάζι ή στο μάτι της κουζίνας και σε δυνατή θερμοκρασία.
- Τακτοποιώ τις φέτες απ’ το ψαρονέφρι στην καυτή γκριλιέρα και τις σοτάρω 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ο βαθμός του ψησίματος εξαρτάται βεβαίως από τις προτιμήσεις του καθενός.
- Βγάζω τις φέτες απ’ τη γκριλιέρα και βάζω αμέσως τις φέτες πορτοκαλιού. Τις ψήνω και αυτές 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και μαζί με τις φέτες απ’ το ψαρονέφρι τις διατηρώ ζεστές στο φούρνο.
Εκτέλεση για την σάλτσα πορτοκαλιού
- Σ’ ενα κατσαρολάκι βάζω τον σουρωμένο χυμό από τα 3 πορτοκάλια μαζί με το μέλι, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα βράζω περίπου για 10-12 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σε ένα φλυτζάνι ανακατεύω το 1 κ.γ. κόρν φλάουρ με λίγο κρύο χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο προσθέτω σιγά σιγά 2-3 κ.σ. απ΄το ζεστό χυμό που βρίσκεται στο κατσαρολάκι. Ρίχνω όλο το μείγμα κορν φλάουρ απ’ το φλυτζάνι στο κατσαρολάκι που βράζω το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω καλά ώστε να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Σε ένα πιάτο βάζω αρκετή απ’ τη σάλτσα πορτοκαλιού, πάνω στην οποία ακουμπώ μια ψημένη ροδέλα πορτοκάλι και πάνω της μια ροδέλα απ’ το ψαρονέφρι.
- Συνοδεύω με το μαύρο αρωματικό ρύζι και πασπαλίζω με κόκκους ροζ πιπεριού και φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply