Σουπιές με σελινόριζα

Λοιπόν, σήμερα θα σου δώσω ένα φαγητό λουκούμι, αλλά να το ξέρεις, ένα φαγητό κέντημα, σταυροβελονιά. Θέλει το χρόνο του και τον χρόνο σου, θέλει την υπομονή και επιμονή σου, θέλει την προσοχή και την αγάπη σου. Και αυτό, με την σειρά του θα σε αποζημιώσει με την απίστευτη νοστιμιά, τη γλύκα και το ξάφνιασμα της συνύπαρξης, της σύβρασης καλύτερα, των δύο τελείως διαφορετικών υλικών του, όπως είναι οι σουπιές, οι φρέσκιες σουπιές και η βαριά σελινόριζα, για την ακρίβεια οι δυο σελινόριζες, που θα δέσουν στο τέλος του φαγητού αρμονικά, με ένα αβγολέμονο. Και πού’ σαι; Τα όμορφα, με αεροδυναμική φόρμα και με παράξενη υφή, λευκά, μαλακά κόκαλα της σουπιάς, μην τα πετάξεις. Είναι μια μικρή και ενδιαφέρουσα επιφάνεια για να την χρωματίσει ή σκαλίσει ο αγαπημένος δίχρονος εγγονός σου.

Τα stainless steel VORDA μαχαίρια που χρησιμοποίησα, μεγάλο γενικής χρήσης και μικρό ξεφλουδίσματος, καθώς και το λευκό πιάτο VARDERA για να σερβίρω αυτό το ιδιαίτερο φαγητό, είναι των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Υλικά (5-6 μερίδες)

  • 3 φρέσκιες σουπιές γύρω στα 1.200 γρ.
  • 2 σελινόριζες με τα φύλλα τους 1.500 γρ.
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό φινόκιο προαιρετικά, το βρήκα στο ψυγείο και το έβαλα κι’ αυτό
  • 1 αβγό
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις σουπιές με προσοχή γιατί πολύ εύκολα το μελάνι τους πετιέται παντού εκεί που δεν το περιμένεις. Αφαιρώ το ένα και μοναδικό τους όμορφο κόκαλο. Τις τεμαχίζω σε κομμάτια.
  2. Καθαρίζω και πλένω  καλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβω σε μεγάλες σχετικά ροδέλες.
  3. Αφαιρώ τα κοτσάνια με τα φύλλα από τις σελινόριζες, τα καθαρίζω αφαιρώ τα σκάρτα μέρη και τα κόβω σε μακρόστενα κομμάτια. Τα πλένω πολλές φορές και τα αφήνω σε νερόξυδο για 10-15 λεπτά.
  4. Σε μια κατσαρόλα με λίγο σχετικά νερό ρίχνω τα καθαρά κοτσάνια και φύλλα του σέλινου και απλώς τα αχνίζω 2-3 λεπτά, ώσπου να πέσει ο όγκος τους. Τα σουρώνω αλλά κρατώ το νερό.
  5. Καθαρίζω πολύ προσεχτικά τις ρίζες, τις κόβω σε μακρόστενα κομμάτια και με μυτερό μαχαίρι αφαιρώ ό,τι έχει απομείνει ανάμεσα στη σάρκα τους, από χώματα ή ξένες ίνες. Βάζω τα κομμάτια σε νερόξυδο.
  6. Καθαρίζω και κόβω το φινόκιο σε ροδέλες.
  7. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω αρχικά τα κρεμμυδάκια και τις ροδέλες φινόκιου και τις σοτάρω με αρκετό ελαιόλαδο.
  8. Προσθέτω τα κομμάτια της σελινόριζας, σοτάρω, προσθέτω λίγο από το νερόζουμο που έχω κρατήσει από τα φύλλα σέλινου και αφήνω να βράσουν σε πολύ σιγανή φωτιά για 5-6 λεπτά και να μείνουν σχεδόν χωρίς ζουμιά.
  9. Προσθέτω τα κομμάτια από τις σουπιές, σοτάρω καλά, σβήνω με το κρασί, προσθέτω μέρος από το ζουμί που έχω κρατήσει και συνεχίζω το μαγείρεμα άλλα 10-15 λεπτά. Αλατοπιπερώνω.
  10. Τέλος προσθέτω πάνω από τις ρίζες και τις σουπιές τα κοτσάνια, τα φύλλα και ό,τι νερόζουμο έχει περισσέψει. Κλείνω την κατσαρόλα και συνεχίζω το βράσιμο ώσπου να μαλακώσουν και τα σέλινα.
  11. Φτιάχνω ένα αβγολέμονο με 1 αβγό και το χυμό 2 λεμονιών και περιχύνω το φαγητό μου. Επειδή είδα ότι τα ζουμιά του φαγητού ήταν κάμποσα, στο αβγολέμονο προσθέτω 1 κ.σ. κορν φλάουρ.
  12. Σερβίρω το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με έξτρα μισοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

     

     

     

     

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *