Η κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά αχνίζει και σκορπά τη μελωμένη μυρωδιά των πράσων. Το φαγητό στην τελική του φάση. Θα σβήσω τη φωτιά, θα χτυπήσω αβγολέμονο και θα περιχύσω με αυτό, το έτοιμο πια, ζουμερό και λαχταριστό στήθος κοτόπουλο με πράσα.
Συνηθίζω και προτιμώ, όταν πρόκειται να φτιάξω κάποιο φαγητό με στήθος κοτόπουλο, να αγοράζω ολόκληρο το κοτόπουλο και να το κόβω εγώ. Έτσι κρατώ τα άκρα του για ψητά και το στήθος το φτιάχνω με τη συνταγή της ημέρας. Αυτό γίνηκε και σήμερα με το μεγάλο και ολόφρεσκο κοτόπουλο μου.
Υλικά (4-5 μερίδες)
- Ένα στήθος από μεγάλο κοτόπουλο το οποίο χωρίζω στα δύο
- 1 κιλό πράσα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- Αρκετό άνηθο
- Το χυμό από 2 λεμόνια
- 1 ή 2 αβγά
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένω και κόβω στα δυο μέρη το στήθος. Το αφήνω στην άκρη.
- Με καθαρό μαχαίρι καθαρίζω, πλένω και κόβω τα πράσα, αφού πετάξω τις άκρες τους, σε 3 ή 4 κομμάτια, ανάλογα με το μήκος τους.
- Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδελάκια τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά. Τοποθετώ προσεχτικά τα 2 κομμάτια του στήθους και τα σοτάρω και αυτά.
- Ρίχνω στην κατσαρόλα ζεστό νερό και αφήνω να βράσει το στήθος σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει, αλλά όχι πολύ, περίπου 40-45 λεπτά.
- Στη συνέχεια ρίχνω τα πράσα τα οποία τα τακτοποιώ γύρω από το στήθος. Προσθέτω ζεστό νερό που να τα σκεπάζει και σε χαμηλή φωτιά συνεχίζω το τελικό βράσιμο του φαγητού, ώσπου να γίνουν και τα πράσα. Περίπου άλλα 20 λεπτά. Θα εξαρτηθεί απ’ το πόσο τρυφερά είναι. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Όταν δω ότι το φαγητό γίνηκε και έμεινε με πολύ λίγα υγρά, φτιάχνω το αβγολέμονο και περιχύνω το ζεστό φαγητό, ανακινώντας μερικές φορές την κατσαρόλα μου, ώστε να πάει παντού.
- Σερβίρω το φαγητό ζεστό, με φρέσκο μαύρο ψωμί, φέτα και λευκό κρασί.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply