Κολοκυθοκρεμμυδομανιταρόσουπα

Ο τίτλος (τον βρίσκω πολύ καλό και για παραμυθάκι για μικρούς και μεγάλους) τα λέει όλα. Κολοκύθα, κρεμμύδια ξερά και μανιτάρια, τα βασικά υλικά γι’ αυτήν την πεντανόστιμη σούπα που λειτουργεί χαλαρωτικά, καταπραϋντικά και χουχουλιάρικα στο σώμα αλλά και την ψυχή γι’ αυτές τις ψυχρές  μέρες του χειμώνα. Απαραίτητο το πασπάλισμα με το σοταρισμένο σκορδάκι και τα πολύχρωμα πιπέρια. Μην τα παραλείψετε. Θα σας βοηθήσουν να κάνετε έναν ύπνο ήρεμο, γλυκό και βαθύ αν υποφέρετε από αϋπνίες. Εκτός αν είστε σαν τη φιλενάδα μου το Ζετουλίνι, που λέει… “ααα, δέκα η ώρα, νύσταξα, πάω να ξαπλώσω.” Και δέκα και ένα λεπτό , κοιμάται το άτιμο κοριτσάκι, σαν πουλάκι στη ζεστή αγκαλιά του Μορφέα και δεν ξυπνάει με τίποτα.

Μετά απ’ τα παραπάνω δεν έχω παρά να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία στη σουπίτσα σας  και όνειρα γλυκά.

20161203_0022-jpg_cl

Υλικά (4-5 μερίδες)

  • 1 κολοκύθα του κιλού. Καθαρισμένη μου βγήκε στα 800 γρ.
  • 3 κρεμμύδια ξερά, μέτρια
  • 3 μανιτάρια, τα κλασικά λευκά
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βεγκέτα ή αλλιώς νοστιμιά. Η βεγκέτα είναι μείγμα αποξηραμένων λαχανικών, ιδανικό για σούπες, όσπρια, λαδερά. Το βρήκα και το έφερα από Καστοριά. Το βρίσκετε στα ειδικά μαγαζιά για βότανα και μπαχαρικά.
  • Αλάτι, πολύχρωμοι κόκκοι πιπεριού
  • Κρουτόν

20161203_0004

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια την κολοκύθα, τα 3 κρεμμύδια και τα 2 μανιτάρια.
  2. Τα αλατίζω και τα σοτάρω όλα μαζί σε  κατσαρόλα, με αρκετό ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά.
  3. Σβήνω με το κρασί, περιμένω ώσπου να εξατμιστεί , προσθέτω 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνω τα λαχανικά να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσει η κολοκύθα. Μερικά λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτω την βεγκέτα και ανακατεύω.
  4. Με την ηλεκτρική ράβδο πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα τα βρασμένα λαχανικά. Αφήνω την κατσαρόλα σε ζεστή θέση και ετοιμάζω τα υλικά για το πασπάλισμα της σούπας.
  5. Ψιλοκόβω το μανιτάρι, τη σκελίδα σκόρδου και μαζί με τα κρουτόν και τους κόκκους πιπεριού τα ρίχνω όλα μαζί σε σαγανάκι με ελαιόλαδο να σοταριστούν καλά, αλλά όχι να καούν.
  6. Σερβίρω τη σούπα σε ζεστά μπολ και πασπαλίζω με τα παραπάνω σοταρισμένα υλικά που δίνουν τον τελικό γευστικό τόνο στη βελούδινη και γλυκιά κατά τα άλλα κολοκυθοκρεμμυδομανιταρόσουπα μας.

20161203_0008      20161203_0010

20161203_0012      20161203_0016

20161203_0018

20161203_0014      20161203_0021

20161203_0022

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *