Τρίτη, ημέρα λαϊκής, βροχερή ημέρα λαϊκής και θυμήθηκα. Ο μεγάλος Π. Τέτσης τίμησε με τον χρωστήρα του τις λαϊκές και τους ανθρώπους της. Όργιο χρωμάτων στους πίνακες (still life), όργιο χρωμάτων στους αληθινούς πάγκους των παραγωγών. Χαίρεσαι και απολαμβάνεις κι ας βρέχει. Και λοιπόν;! Οι τέντες και οι μεγάλες ομπρέλες προφυλάσσουν φρούτα και λαχανικά, παραγωγούς και κόσμο. Η ποικιλία, τα χρώματα σε προκαλούν. Φρέσκα όλα, γυαλιστερά και λαμπερά. Το μάτι πέφτει στις χάντρες, δεν διστάζεις, τις παίρνεις και ώσπου να φτάσουν στην κουζίνα, έχουν ήδη μαγειρευτεί, νοερά. Μυρίζεις, γεύεσαι τη γλύκα, το μέλωμα αυτού του μοναδικού αμυλούχου καρπού. Μια υποτιμημένη υπερτροφή. Ας της δώσουμε την αξία που της πρέπει. Φρέσκα ή ξερά φασόλια στο τραπέζι, οφείλουμε να έχουν την πρέπουσα θέση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 κιλό χάντρες φρέσκες ( με το καθάρισμα μείνανε 1/2 κιλό)
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 5-6 ντοματάκια πομαντόρο
- 2 μεγάλα καρότα
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- Μαϊντανό, δυόσμο οπωσδήποτε
- Αλατοπίπερο
- Μια καλή τσιμπιά ζάχαρη
- Ζωμό από κοτόπουλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βγάζω τις χάντρες απ’ τους λοβούς και τις αφήνω στην άκρη.
- Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια, το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα και τις ντομάτες.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνω το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα με αρκετό ελαιόλαδο και τα σοτάρω ελαφρά.
- Προσθέτω τις χάντρες, σοτάρω σε δυνατή φωτιά, ρίχνω τις ντομάτες, ανακατεύω καλά, προσθέτω 2 ποτήρια νερό ή το ζωμό κοτόπουλο και κλείνω την κατσαρόλα.
- Χαμηλώνω πολύ τη φωτιά και σιγοβράζω το φαγητό ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι χάντρες. Περίπου 50 με 60 λεπτά.
- Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά, προσθέτω το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικο δυόσμο. Αυτά θα δώσουν ένα άρωμα καλοκαιριού.
- Σερβίρω σε θερμοκρασία δωματίου με παξιμάδια χαρουπιού. Προαιρετικά προσθέτω έξτρα ωμό ελαιόλαδο στα πιάτα και σε όποιον το θέλει.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply