Βρίσκομαι στην ευρύχωρη κουζίνα του διαμερίσματος (City Appartments) στη Σόφια, την πόλη με τα πολλά, καταπράσινα και οργανωμένα πάρκα, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ένα μεγάλο παράθυρο φωτίζει το χώρο όπου θα μαγειρέψω. Σταθερή πάντα στην αγαπημένη μου συνήθεια όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό και ευνοούν οι συνθήκες βεβαίως, μαγειρεύω ένα κλασικό παραδοσιακό φαγητό, εύκολο, γρήγορο, γευστικότατο και το σπουδαιότερο με υλικά που υπάρχουν παντού και σχεδόν σε όλες τις χώρες.
Αβγά ποσέ λοιπόν, σε ένα πλούσιο μείγμα γιαουρτιού και φέτας ή όπως λέγονται στην πατρίδα τους και γειτονική μας χώρα Βουλγαρία, Jajca po panagjurski. Η αυθεντική συνταγή είναι αυτή, αν όμως δεν τα καταφέρνετε στο “ποσάρισμα” των αβγών, μπορείτε να τα φτιάξετε τηγανιτά ή βραστά μελάτα προς σφιχτά και να τα ακουμπήσετε απαλά πάνω σε αυτό το γευστικότατο μείγμα γιαουρτιού-φέτας, πασπαλισμένα με μπόλικη γλυκιά, πικάντικη ή καπνιστή πάπρικα. Άλλωστε πόσοι και πόσες από μας δεν έχουμε φτιάξει αβγά τηγανιτά και τα έχουμε βάλει στο πιάτο μας, πάνω από ένα μεγάλο πλατύ κομμάτι φέτας.
Τα υλικά μου τα αγόρασα όλα από ένα πολύ περιποιημένο μαγαζάκι με εξαιρετικά γαλακτοκομικά στην αγορά των γυναικών (zhenski pazar). Η αγορά αυτή, φρούτων, λαχανικών και πολλών άλλων πραγμάτων, είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο της πόλης, για τους λάτρεις βεβαίως των αγορών και των παζαριών του κόσμου.
Πριν όμως ξεκινήσω τα της συνταγής, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Balkan Bites/Sofia’s Free Food Tour, μια πολύ έξυπνη και καινοτόμα δραστηριότητα νέων ανθρώπων, που για να διαφημίσουν την πόλη τους, κυρίως μέσα από την κουλτούρα του φαγητού, διοργανώνουν σε καθημερινή βάση, δωρεάν ξεναγήσεις σε εστιατόρια όπου γίνεται και η σχετική γευσιγνωσία τοπικών φαγητών. Τα γκρουπ αυστηρά 15 ατόμων (επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο) σχηματίζονται και μαζεύονται χωρίς προηγούμενη κράτηση καθημερινά στο Crystal park, πάντα στις 2 το μεσημέρι. Εύκολα μπορείτε να βρείτε σχετικές και περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Στη συνταγή μας τώρα. Νοστιμότατα και πικάντικα αβγά ποσέ, με μια πλούσια “σάλτσα” γιαουρτιού με φέτα.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100-150 γρ. φέτα
- Αλάτι
- Πάπρικα καπνιστή ή καυτερή ή γλυκιά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμειγνύω το γιαούρτι με 1 κ.σ. γεμάτη πάπρικα. Ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύω καλά με το γιαούρτι. Τα αφήνω στην άκρη.
- Σπάω τα αβγά (θερμοκρασία δωματίου) προσεχτικά σε ένα πιάτο.
- Βάζω αρκετό νερό σε ένα κατσαρολάκι με λίγο αλάτι και μερικές σταγόνες ξύδι. Το αφήνω να κοχλάσει, το κατεβάζω απ’ τη φωτιά και ρίχνω τα δυο αβγά που έχω σπάσει πολύ προσεχτικά, ώστε να μη διαλυθούν οι κρόκοι. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να βράσουν τα αβγά περίπου για 4-5 λεπτά. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα ώστε να μην έχουν νερά και τα βάζω σε ένα πιάτο. Κάνω την ίδια διαδικασία και με τα άλλα δυο αβγά.
- Μοιράζω το μείγμα γιαουρτιού-φέτας σε δυο πιάτα και τοποθετώ πάνω απ’ αυτό, από δύο αβγά. Πασπαλίζω προαιρετικά με επιπλέον πάπρικα και αλατίζω.
Καλή σας επιτυχία
Φωτο-εντυπώσεις
Leave a Reply