Τα παιχνιδίσματα στην κουζίνα και κατ’ επέκταση στη γεύση δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν τελειωμό. Με αυτό το υψηλό μαγειρικό αξίωμα, σας παρουσιάζω τις σημερινές πέστροφες μου, με μπόλικη φρέσκια ντομάτα και ένα μείγμα (ψευτοπέστο) βασιλικού στην κοιλίτσα τους, που τους δίνει μια σπιρτάδα, στην ούτως ή άλλως ελαφρώς “αδύνατη” γεύση αυτού του ψαριού. Για τους φίλους και φίλες που αγαπούν το σκόρδο, προτείνω να προσθέσουν αρκετό μαζί με το βασιλικό. Έτυχε να έχω και μερικά κουκουνάρια, περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας, χωρίς δισταγμό τα πρόσθεσα στο μείγμα βασιλικού, σκόρδου. Στη σάλτσα, δε θα ξεχάσετε βεβαίως και την κάπαρη. Το αποτέλεσμα; Μια πυκνή, δεμένη κατακόκκινη και γευστικότατη σάλτσα γύρω απ’ τις πέστροφες, που μέσα στην κοιλίτσα τους έκρυβαν μια δεύτερη γευστική έκπληξη, αυτή του βασιλικού.
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 πέστροφες
- 3-4 ώριμες ντομάτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδου
- 1 ματσάκι βασιλικού
- 1 γεμάτη κ.σ. κάπαρη
- Λίγα κουκουνάρια (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τα ψάρια και τα βάζω στην άκρη.
- Πλένω, ξεφλουδίζω και κόβω σε κυβάκια τις ντομάτες.
- Στο μούλτι βάζω τα φύλλα του βασιλικού, τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στα δύο, προαιρετικά τα κουκουνάρια, ελαιόλαδο 1-2 κ.σ. γεμάτες και λίγο αλάτι. Πολτοποιώ όσο παίρνει δηλαδή και με το μείγμα αυτό γεμίζω τις κοιλιές των δύο ψαριών, αφού πρώτα τις έχω αλατίσει.
- Τοποθετώ τις πέστροφες στο ταψί, τις περιλούζω με τις ντομάτες, αλατίζω, ρίχνω ελαιόλαδο, την κάπαρη, τις βάζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνω στις αντιστάσεις στους 200-220 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν. Δεν χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου νερό.
- Σερβίρω με βραστά λαχανικά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply