Στήθος κοτόπουλο με αβοκάντο στο φούρνο

Είχα χρόνο, είχα καλή διάθεση, είχα όλα τα υλικά στρωμένα στον πάγκο μου, στον πάγκο  και η συνταγή που είχα ψαρέψει προ ημερών απ’ τα αχαρτογράφητα, διεθνή  και απύθμενα νερά των διαδικτυακών ωκεανών.
Ε, τι άλλο θέλει η σπιτική σεφ, απ’ το να βάλει την όμορφη ποδιά της και να στρωθεί αμέσως να μαγειρέψει.
Φιλέτα στήθος κοτόπουλου λοιπόν,  παναρισμένα, ελαφρώς ψημένα  στο φούρνο, κόκκινη ντοματοσαλτσούλα πάνω από τα κομμάτια και πιο πάνω φετούλες αβοκάντο, πασπαλισμένες με μπόλικη παρμεζάνα.

20160726_0012.jpg-c

Σας άνοιξα την όρεξη μήπως;! Και που να φτιάξετε αυτό το υπέροχο πιάτο, που σίγουρα θέλει το χρόνο του, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο σας. Άλλωστε μετά θα έρθουν τα συγχαρητήρια και οι έπαινοι που θα σας δώσουν κουράγιο για νέες μαγειρικές τολμηρές επιχειρήσεις.

Υλικά

  • 1 στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του
  • 1 μέτριο προς μεγάλο αβοκάντο (επειδή θα ψηθεί δε χρειάζεται να είναι πολύ ώριμο)
  • 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες για τη σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • Παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 1-1/2 φλ. τσ. τριμμένη φρυγανιά ή ότι παξιμάδι υπάρχει στο σπίτι
  • Αλέυρι
  • Αλατοπίπερο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γάλα

20160726_0003

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να φτιάξω τη σάλτσα. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι στο μούλτι, το βάζω σε μικρό τηγανάκι και το αφήνω να σοταριστεί ελαφρά, ώσπου να φύγουν τα υγρά του, προσθέτω ελαιόλαδο.  Χωρίς να ξεβγάλω το μούλτι απ’ το κρεμμύδι,  βάζω μέσα και τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω και αυτές.
  • Τις προσθέτω στο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά της και να πυκνώσει αρκετά.
  • Όσο βράζει η σάλτσα μου, ετοιμάζω το αβοκάντο ως εξής. Χωρίς να το καθαρίσω, το κόβω κάθετα, το περιστρέφω γύρω από το κουκούτσι του και αφαιρώ τα δύο μέρη του. Μόνο τότε αφαιρώ και τη φλούδα του, αλλιώς αν αφαιρέσετε πρώτα τη φλούδα, το αβοκάντο θα γλυστράει και θα σας δυσκολέψει να βγάλετε το κουκούτσι. Το κόβω σε λεπτές φέτες.

20160726_0005

20160726_0006     20160726_0012

  • Συνεχίζω  καθαρίζοντας το στήθος από το κεντρικό του κόκκαλο, απ’ την κάτω πλευρά  και το κόβω σε λεπτές σχετικά φετούλες. (Αυτό ίσως να μπορεί να το κάνει και ο κρεοπώλης σας).
  • Τις χτυπάω ελαφρά με ένα γουδοχέρι, τις αλατοπιπερώνω λίγο  και τις αφήνω στην άκρη.

20160726_0008     20160726_0010

  • Τρίβω την παρμεζάνα και ετοιμάζομαι για το πανάρισμα των φιλέτων.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο βάζω τα δυο αβγά ελαφρά χτυπημένα με μια κ.σ. γάλα, σε άλλο βαθύ πιάτο βάζω την τριμμένη φρυγανιά και τέλος σε τρίτο βαθύ πιάτο βάζω το αλεύρι.
  • Πανάρω τα φιλέτα μου με την εξής σειρά. Πρώτα τα βυθίζω στο αβγό, μετά στο αλεύρι, μετά πάλι στο αβγό και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά.
  • Τα τοποθετώ σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς περίπου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου ελαφρώς να χρυσίσουν.

20160726_0013     20160726_0015

  • Τα βγάζω από το φούρνο, τα τοποθετώ σε άλλο βαθύ ταψάκι καλά λαδωμένο, ρίχνω σε κάθε ψημένο φιλέτο από μια καλή κουταλιά  σάλτσα, πάνω από τη σάλτσα τοποθετώ τις φέτες  αβοκάντο που τις έχω λαδώσει καλά και πασπαλίζω με μπόλικη παρμεζάνα.
  • Τα ξαναβάζω στο φούρνο για 2-3 λεπτά, ώσπου να δημιουργηθεί μια ελαφριά χρυσή κρούστα.

20160726_0017     20160726_0020

20160726_0022     20160726_0023

  • Τα σερβίρω αμέσως, ζεστά, νόστιμα και ζουμερά με πράσινη σαλάτα και ίσως ρύζι στο πλάι.

20160726_0028.jpg_c+l

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *