Μπισκότα με άρωμα πορτοκαλιού-Μασσαλία Navette â la fleur d’oranger

20160319_0041Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ποτέ για  τα περίφημα μπισκότα Navette â la fleur d’oranger της Μασσαλίας. Τοπικό γλυκό αρτοσκεύασμα, σπεσιαλιτέ της όμορφης αυτής πόλης-λιμάνι με τα πολλά ενδιαφέροντα για να δει και να κάνει κάποιος. Τα γνώρισα και τα δοκίμασα σε πρόσφατο ταξίδι μου εκεί. Είναι τόσο δημοφιλή στους κατοίκους, που υπάρχουν ειδικά μαγαζιά που πουλάνε μόνο αυτά τα μπισκότα σε χιλιάδες κομμάτια, σε καθημερινή βάση. Μακρόστενα, πορτοκαλομοσχομυρωδάτα, συνήθως λευκά και με μέγεθος από 6 έως και 15 εκ.

Ένας από τους θρύλους γύρω από αυτό το μπισκότο, λέει ότι έχει το σχήμα βάρκας που ναυάγησε κοντά στη Μασσαλία και η προστάτιδα Παναγία των ναυτικών έσωσε αυτούς που ήταν μέσα.  Οι θρύλοι είναι πάντα θρύλοι, τι να πει κανείς. Το θέμα πάντως είναι ότι υπάρχει ένας φούρνος στην πόλη, από το 1781 Le Four des Navettes, σε καίρια  θέση, με πανοραμική θέα πάνω από το παλιό λιμάνι και βεβαίως με την πατίνα του χρόνου, όπου γίνεται προσκύνημα για τα μπισκότα του. Άλλωστε ο τότε φούρναρης ο Aveyrous, ήταν αυτός που αποφάσισε να δημιουργήσει το navette μπισκοτάκι του, αφιερωμένο στην Παναγία, που χρόνια μετά συνεχίζει να είναι μια από τις γευστικές λιχουδιές και σήμα κατατεθέν, μαζί με τη μπουγιαμπέσα βεβαίως, της όμορφης Μασσαλίας.

20160319_0066.jpg_c+l

Τα πεντακάθαρα,γλυκά μαγαζάκια της Μασσαλίας, περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους φιλέψουν.

20160319_0043 20160319_0044 20160319_0045 20160319_0058

Υλικά (για 32 μπισκοτάκια)

  • 400-450 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 2 αβγά
  • 4 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γεμάτες φυσικό άρωμα πορτοκαλιού (αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού-Vahine)
  • 1 φακελάκι βανίλια-ζάχαρη με πορτοκάλι  (CAPTAIN’S)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • Λίγο γάλα για να αλείψω στο τέλος τα μπισκότα

20160508_0006

Εκτέλεση

  1. Χτυπάω πολύ καλά τη ζάχαρη με τα αβγά, με το μίξερ ή τον αβγοδάρτη.
  2. Προσθέτω το αλάτι, το αιθέριο έλαιο και τη βανίλια πορτοκαλιού. Χτυπάω καλά.
  3. Προσθέτω το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το αλεύρι. Στην αρχή το αλεύρι το ανακατεύω με το μίξερ ή τον αβγοδάρτη. Όταν αρχίζει όμως να σφίγγει το μείγμα συνεχίζω το ανακάτεμα με τη σπάτουλα, ώσπου το υγρό μείγμα να πάρει όλο το αλεύρι  και στο τέλος με το χέρι πλάθω τη ζύμη και τη φορμάρω σε μια λεία μπάλα.
  4. Κλείνω τη ζύμη σε μια μεμβράνη ή τη βάζω σε πλαστική σακουλίτσα και την τοποθετώ για 1 ώρα στο ψυγείο.
  5. Μετά την 1 ώρα στο ψυγείο, την βγάζω, την τοποθετώ σε αλευρομένη επιφάνεια και με τον πλάστη (ή και με ένα μπουκάλι κρασιού) ανοίγω ένα δίσκο πάχους περίπου 1 εκ.
  6. Χωρίζω το δίσκο σταυρωτά σε 4 ίσα ορθογώνια και μετά το καθένα από αυτά σε 4 τρίγωνα.
  7. Παίρνω το κάθε τριγωνάκι το πλάθω σε ένα μπαστουνάκι, το κόβω σε 2 κομμάτια και φορμάρω τις άκρες του με το μεγάλο δάχτυλο και το δείχτη όπως τις άκρες ενός πεϊνιρλί, ώστε να σχηματιστεί μια μικρή “βαρκούλα”.
  8. Με ένα χοντρό μαχαίρι χαράσσω την επιφάνεια, κατά μήκος την κάθε “βαρκούλας”χωρίς όμως να φθάσω ως τον πάτο.
  9. Τοποθετώ τα μπισκοτάκια σε αντικολλητικό χαρτί, σε ταψί φούρνου και τα αλείφω με λίγο γάλα για να πάρουν χρώμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  10. Ψήνω τα μπισκοτάκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να πάρουν χρώμα. Περίπου 16-18 λεπτά. Όχι παραπάνω για να μη σφίξουν πολύ.

20160508_0007     20160508_000820160508_0009     20160508_001020160508_0011     20160508_001220160508_0013     20160508_001420160508_0016     20160508_001720160508_002120160508_002420160508_002620160508_0030

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

2 responses to “Μπισκότα με άρωμα πορτοκαλιού-Μασσαλία Navette â la fleur d’oranger”

  1. fotini vatsithianou

    μας τρέλανες!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Έτσι, έτσι… χι χι χι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *