Σπαλομίτα με καραμελωμένα ντοματίνια

20160304_0020Πως οργανώνουμε αλήθεια ένα τραπέζι γιορτινό και για πολλά άτομα; Αρχικά και πολύ απλά  ξεκινάμε από το κυρίως ή κύρια πιάτα (θα έλεγα όχι πάνω από δύο) που θέλουμε ή επιβάλλει η περίσταση να έχουμε. Αφού λοιπόν αποφασίσουμε το βασικό φαγητό, συνήθως κάποιο κρέας, γύρω από αυτό  “χτίζουμε” το μενού μας. Είναι ένας βασικός, διαχρονικός και πάντα πετυχημένος μπούσουλας, κυρίως για τις νέες νοικοκυρές.

Ειδικά στην εποχή μας νομίζω ότι δεν χρειάζονται  πολλά είδη κρέατος στο τραπέζι, που το μόνο που θα κάνουν είναι να κουράσουν την οικοδέσποινα στην παρασκευή τους και τα οποία θα μπερδέψουν και θα βαρυστομαχιάσουν τους καλεσμένους της, παρ΄όλον  τον πρώτο ενθουσιασμό στη θέα της πληθώρας των εδεσμάτων.

Αισθητικά μάλιστα είναι πιο σωστό και κομψό το τραπέζι με “λίγα και καλά”, παρά με το “πήγα στην αγορά, τη σάρωσα και είμαι πτώμα τώρα φίλοι μου, για να σας μαγειρέψω”. Ξέρω, ξέρω δεν θα το πείτε εσείς, θα το πει όμως το φορτωμένο τραπέζι σας και κυρίως το κουρασμένο σώμα και βλέμμα σας.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν σας προτείνω ένα υπέροχο, γευστικότατο κύριο πιάτο σπαλομίτας, που πέρα από την απίστευτη νοστιμιά αυτού του κρέατος, μαγειρεύεται πολύ πιο  γρήγορα από άλλα κομμάτια, είναι πολύ μαλακό και είσαστε σίγουρες ότι θα αρέσει πολύ σε σας και στους καλεσμένους σας βεβαίως.

Υλικά ( για 15 άτομα )

  • 2 κιλά ή και λίγο παραπάνω ολόκληρη σπαλομίτα
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, αν βρείτε κόκκινα βατικιώτικα ακόμα καλύτερα.
  • Καρφάκια γαρύφαλλα
  • Μπαχάρια
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 3-4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

20160304_0004

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω όλα τα κρεμμύδια και μπήγω σ’ αυτά αρκετά γαρύφαλλα.
  2. Βάζω το κρέας σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο για να το σοτάρω. Το αφήνω μόνο του για  να σοταριστεί και κατόπιν προσθέτω μπαχάρια, κανέλα  και τα ολόκληρα κρεμμύδια να σοταριστούν και αυτά μαζί.
  3. Αφού δω ότι πάρουν χρώμα, προσθέτω 1 ποτήρι ζεστό νερό, κλείνω το καπάκι και αφήνω το κρέας να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Περίπου στη μια και μισή ώρα το κρέας θα είναι έτοιμο. Αλατοπιπερώνω. Ενδιάμεσα ίσως χρειαστεί λίγο ζεστό νερό ακόμα.
  4. Αφού βεβαιωθώ ότι το κρέας έχει ψηθεί στον  επιθυμητό βαθμό, το βγάζω από την κατσαρόλα, το ακουμπώ σε ξύλο κοπής, το αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία του και το κόβω σε φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Αν υπάρχει ηλεκτρικό μαχαίρι ακόμα καλύτερα. Θα κοπεί πιο σωστά.
  5. Με  τη μαγειρική ράβδο λιώνω μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια με τα ζουμιά του κρέατος, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη παχύρευστη σάλτσα με την οποία και θα καλύψω τις φέτες της σπαλομίτας.
  6. Όσο μαγειρεύεται  το κρέας, πλένω και κόβω τα ντοματίνια κατά μήκος. Τα τοποθετώ σε καλά λαδωμένο ταψάκι, τα πασπαλίζω με τις 2-3 κ.σ. καστανής ζάχαρης και τα βάζω σε καλά προθερμασμένο  φούρνο και τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία στους 150 βαθμούς, περίπου για 30-40 λεπτά, ώσπου να τα δω να μαζεύουν και να ροδίζουν.
  7. Σερβίρω τις φέτες κρέατος με την παχύρευστη σάλτσα κρεμμυδιών σε μακρόστενη πιατέλα, τοποθετώντας στο κέντρο τα καραμελωμένα ντοματίνια.

20160304_0005 20160304_0011 20160304_001520160304_0017      20160304_001920160304_0021

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *