Είπαμε, οι συνταγές κυκλοφορούν από φίλη σε φίλη, από στόμα σε στόμα. Το τελευταίο μάλιστα στην κυριολεξία. Τη γεύεσαι βρε παιδί μου τη συνταγή, ζωντανή, λαχταριστή, φρέσκια. Όταν μάλιστα είναι τόσο απλή, εύκολη και γρήγορη, παρατάς τα γλυκά που έχει αραδιάσει η προκομμένη οικοδέσποινα της απογευματινής συνάντησης με φιλενάδες και πέφτεις με τα μούτρα και χωρίς ντροπή μάλιστα, στα νοστιμότατα σπιτικά κριτσινάκια της με σπανάκι.
“Θα μου τη δώσεις και μένα τη συνταγή;” Αναφώνησε σχεδόν ταυτόχρονα η γυναικοπαρέα. Η απάντηση της ευγενικής φιλενάδας μας βεβαίως θετική και όχι μόνο αυτό, η καλή μας και οργανωμένη όπως φάνηκε οικοδέσποινα, σίγουρη για την προτίμηση μας στα κριτσίνια της, είχε φωτοτυπήσει τη συνταγή και στο τέλος μας τις μοίρασε μαζί με 4-5 κριτσινάκια μαζί.
Τα έφτιαξα σήμερα, απόλυτα ικανοποιημένη για τη γρήγορη παρασκευή τους, αλλά κυρίως για την απίστευτη νοστιμιά τους. Μια δοκιμή θα πείσει και σας. Επόμενη φορά θα πειραματιστώ με χρωματιστά κριτσίνια. Είμαι σίγουρη ότι θα φαντάζεστε τον τρόπο που τα κριτσινάκια θα γίνουν πολύχρωμα. Αν πάλι όχι, δεν έχετε παρά να περιμένετε την επόμενη ανάρτηση μου. Σας γλυκοφιλώ και θα σας περιμένω.
Υλικά (για 24 κριτσινάκια)
- 250 γρ. αλεύρι (ότι υπάρχει στο ντουλάπι)
- 100-120 γρ. καθαρισμένο σπανάκι
- 120 ml ελαιόλαδο
- 120 ml λευκό κρασί
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε βαθιά λεκάνη αναμειγνύω κοσκινισμένο το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτω σιγά σιγά το κρασί και το ελαιόλαδο και αρχίζω να ζυμώνω, ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτω ανάλογα, αλεύρι ή λίγο ελαιόλαδο για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ζύμης.
- Ψιλοκόβω το καθαρισμένο και στεγνό σπανάκι και το αναμειγνύω με τη ζύμη. Είναι μια δουλειά που γίνεται πολύ εύκολα. Το σπανάκι πρέπει να είναι στεγνό για να μην αλλοιώσει την πλαστικότητα της ζύμης.
- Αφήνω την έτοιμη ζύμη να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά και μετά παίρνω μικρά κομματάκια και πλάθω μακρόστενα κριτσίνια.
- Τα τοποθετώ σε ταψί φούρνου, πάνω σε χαρτί και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-22 λεπτά. Τα τελευταία 2 λεπτά ανέβασα λίγο τη θερμοκρασία για να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply