Φακές σούπα με ντομάτα

Για ένα πιάτο φακές χαθήκανε τα πρωτοτόκια. Για σκέψου, σκέτος παραλογισμός. Μα τι θεσμός και αυτός τις παλιές εκείνες εποχές. Κι όχι τίποτε άλλο, εμείς σαν παιδιά στο σχολείο, να πρέπει να μάθουμε και να εμπεδώσουμε μάλιστα, τις ενδοοικογενειακές διενέξεις αγνώστων ημών προσώπων. Τέλος πάντων.

20160212_0003.jpg_c+l

Ας μπούμε τώρα στο ψητό ή μάλλον στις νοστιμότατες και θρεπτικότατες φακές που δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας μενού, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Τι να πει κανείς για την θρεπτική τους αξία. Πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και βιταμίνη Β. Ένα να ξέρετε και να θυμάστε, η φακή σαν σπόρος που είναι, όπως όλοι οι σπόροι άλλωστε,  κλείνει  μέσα της όλη την ενέργεια και τη δύναμη που χρειάζεται για να γεννηθεί ένα νέο φυτό, μια νέα ζωή. Και μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβουμε την αξία της στη διατροφή μας.
Πανάρχαιο φυτό, από τα πρώτα που μπόρεσε και καλλιέργησε ο άνθρωπος. Γνωστό σε όλους τους αρχαίους γνωστούς μας λαούς, αντέχει ως τις μέρες μας, μιας και προσαρμόζεται εύκολα σε κλίματα και εδάφη.

Και κάτι τελευταίο, μια συμβουλή ειδικά στις νέες μανούλες  που πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να αγαπήσουν τα μικρά τους ζουζούνια, φαγάκια όπως αυτό. Αν το φαγητό μαγειρευτεί προσεχτικά, με φροντίδα και κάποια έξυπνα μαγειρικά τρικ, δε θα χρειάζεται να λένε ψέμματα στα παιδάκια τους και να τα κρύβουν ανάμεσα σε άλλα υλικά. Ναι θα βάλετε και άλλα υλικά βεβαίως, αλλά το παιδί πρέπει να ξέρει ότι το βασικό υλικό του φαγητού του είναι η φακή, μιας και μιλάμε γι΄αυτήν  και όχι κάτι άλλο.

Το έχω ακούσει αρκετές φορές σε μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση και φρίττω. Όχι μόνο καμουφλάρουν το τρόφιμο που δεν αρέσει στο παιδί, αλλά βαφτίζουν και το ψάρι κρέας. Απαράδεκτο. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι στο διατροφικό του λεξιλόγιο υπάρχει και η λέξη φακή, όπως και όλα τα άλλα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι ευθύνη της μητέρας και μόνο, το να μάθει το παιδί να τρώει από όλα και ότι βρίσκεται στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά ( για 3 – 4 μερίδες )

  • 250 γρ. φακές
  • 1 μικρή ντοματούλα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 4 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • Σκελίδες σκόρδου, όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού

20160212_0003

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω και ξεπλένω καλά τις φακές μου.
  2. Τις καλύπτω με νερό και τις βάζω στη φωτιά για βράσιμο.
  3. Όσο αυτές βράζουν καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρώ τα φύτρα τους, τις κόβω στα δύο. Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια, τη ντοματούλα και την ψιλοκόβω.
  4. Περίπου στα 10 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού, ρίχνω όλα τα υλικά στην κατσαρόλα μαζί με 2-3 φύλλα δάφνης.
  5. Στα 25 λεπτά περίπου που η φακή έχει βράσει, σβήνω τη φωτιά και ρίχνω μια γεμάτη κ.σ. μπαλσάμικο, αλάτι και αρκετό ελαιόλαδο.
  6. Σερβίρω τη φακή ζεστή με ξύδι, ελίτσες, τουρσιά και ότι άλλο έχει το ψυγείο.

20160212_0006 20160212_0007

Συμβουλή

  • Τα κρεμμυδάκια στιφάδου δίνουν μια ιδιαίτερη γλύκα στη φακή. Όσα περισσότερα βάλετε, τόσο το καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τις σκελίδες σκόρδου. Όσο για τους κόκκους πιπεριού, αυτοί “χάνονται” μέσα στο βράσιμο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Φακές σούπα με ντομάτα”

  1. μαγειρευεις εσυ σημερα λαατρευω φακες θα την κανω σημερα καλημερα

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Και καλά θα κάνεις να την φτιάξεις. Και θα σου πετύχει και θα την απολασύσειες.
      Perlina, σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Στη διάθεση σου για όποια απορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *