Σάμαλι, πασατέμπος, κοκ. Σάμαλι, πασατέμπος, κοκ.
Το μονότονο αλλά άκρως ρυθμικό και επαγγελματικό κάλεσμα του νεαρού με τον κρεμασμένο δίσκο στο λαιμό του, σηματοδοτούσε την έναρξη του διαλείμματος στο θερινό το σινεμά “διάλειμμα για να πιείτε ΤΑΜ ΤΑΜ” και τη λήξη των λυγμών των θηλυκών θεατών που σιγοντάριζαν τη δραματική ελληνική κλασσική ταινία της εποχής.
Το τι κλάμα ρίξαμε σαν ευαίσθητοι έφηβοι με την άρρωστη και πτωχή, πλην τίμια Μάρθα που δεν την ήθελε η μονίμως κακιά, αλλά πλούσια Ελληνίδα πεθερά, δε λέγεται. Κι έτσι για να γλυκάνουμε τον πόνο μας, μιας και συμπάσχαμε μονίμως με τη δύσμοιρη πρωταγωνίστρια, εγώ και η Κουλίτσα, η αγαπημένη μου φιλεναδίτσα που μετά κουμπαριάσαμε, το ρίχναμε στα σάμαλι και στα κοκ. Στα μεγάλα δράματα, αγοράζαμε τρία κομμάτια και από ένα αναψυκτικό.
Τα αναψυκτικά συνήθως ερχόντουσαν σε ένα γαλβανιζέ κουβά, γεμάτο σπασμένο πάγο και με δροσερά ΤΑΜ ΤΑΜ, ΜΠΙΡΑΛ, ΣΥΝΑΛΚΟ ή ΦΙΞ πορτοκαλάδα με ανθρακικό και κόκκινη ετικέτα.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, εμείς τουμπανιάζαμε συνειδητά από τη γλύκα των προαναφερθέντων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το δράμα και την πίκρα που θα ακολουθούσε στη συνέχεια της ταινίας.
Αλησμόνητο το σάμαλι της εποχής, ακόμα έχω τη γεύση του στη μνήμη μου. Ευτυχώς που υπάρχουν οι συνταγές και στη χάση και τη βρέξη το θυμόμαστε και το φτιάχνουμε οι παλαιότερες. Όσο για τα, προ κόκα-κόλας αναψυκτικά, αυτό που μας έχει μείνει είναι οι συλλεκτικές πια αφίσες τους ή η ανάμνηση τους μέσα από τις παλιές ελληνικές ταινίες, δραματικές ή κωμικές, που ευτυχώς συνεχίζουν να παίζονται και με μεγάλη μάλιστα θεαματικότητα από την τηλεόραση.
Υλικά ( για 16 περίπου κομμάτια )
- 1 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. μπέικιν
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 3 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
Υλικά για το σιρόπι
- 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Φλούδες λεμονιού
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Αναμειγνύω καλά σε ένα μπολ τα σιμιγδάλια με την μπέικιν, τη σόδα, την κοπανισμένη μαστίχα και τη ζάχαρη.
- Ρίχνω μέσα στο μείγμα τα τρία φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύω καλά με το σιμιγδάλι και σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη. Το αφήνω στην άκρη, σε ζεστό μέρος, τουλάχιστον για 3 ώρες, ώστε το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να ρουφήξει όλο το χυμό.
- Αφού περάσουν οι 3-4 ώρες, μεταφέρω το χυλό σιμιγδαλιού σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρεξάκι, στον πάτο του οποίου έχω πασπαλίσει ψιλό σιμιγδάλι. Το χαράσσω ελαφριά, μπακλαβαδωτά και βάζω και από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
- Ψήνω το σάμαλι στον αέρα, στους 170 βαθμούς, περίπου 40-45 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει.
- Το βγάζω από το φούρνο και φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν. Έτσι όπως είναι καυτό το σιρόπι, περιχύνω το σάμαλι.
Σχόλια
- Η συνταγή αυτή όπως διαβάσατε, δεν περιέχει καθόλου λάδι ή βούτυρο, έτσι το σάμαλι γίνεται πιο ελαφρύ και επίσης νηστίσιμο για μέρες νηστείας.
- Τα υλικά για το σιρόπι θα μετρηθούν με ποτήρι του νερού, ενώ για το σάμαλι με φλιτζάνι του τσαγιού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply