Ένα φαγητό μέσα σ΄ένα άλλο. Συναντάμε τακτικά στις συνταγές μας δυο διαφορετικά είδη φαγητών που σμίγουν αρμονικά και όμορφα στις κατσαρόλες ή τα ταψιά της κουζίνας μας και μας δίνουν μια νέα πρόταση-συνταγή αλλά κυρίως μας δίνουν ενδιαφέρουσες και κάποιες φορές, καινούργιες γευστικές συγκινήσεις.
Είχα βάλει που λες, γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν και ήμουνα έτοιμη να τους πετάξω στο φούρνο μου φτιάχνοντας τους κλασικά σκέτους, με συνοδευτικό τυροπιτάκια και σαλάτα. Έλα όμως που βλέποντας και τον κιμά στο ψυγείο, μου ήρθε φλασιά για μια ελαφριά απόκλιση από την αρχική μου απόφαση. Έτσι χωρίς δεύτερη κουβέντα αποφάσισα να φτιάξω και σουτζουκάκια, να τα παραχώσω ανάμεσα στους γίγαντες, που με τη ζουμερή τους σάλτσα θα έδεναν υπέροχα και θα είχα ένα πιο πλήρες φαγητό για μεσημέρι και βράδυ.
Δε μου πήρε ιδιαίτερα πολύ χρόνο, μιας και την ώρα που έβραζαν οι γίγαντες, εγώ έπλασα τα σουτζουκάκια μου, ψιλόκοψα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιούσα, ετοίμασα φούρνο και ταψί και ήμουνα πανέτοιμη με το που θα έκλεινα τη φωτιά να τα φουρνίσω όλα αυτά μαζί για να τα απολαύσουμε τη σωστή μεσημεριανή ώρα όλοι οι πεινασμένοι της οικογένειας, όπως και τελικά γίνηκε. Ένα γευστικότατο φαγητό, ιδανικό για κρύες χειμωνιάτικες μέρες.
Υλικά για τους γίγαντες (6-8 μερίδες)
- 300 γρ. γίγαντες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Μερικές σκελίδες σκόρδο
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- 1 καρότο
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
- Καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
Υλικά για τα σουτζουκάκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο με λίγο παχάκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Μερικές σκελίδες σκόρδο
- 1 μπολ τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι ή ξερό ψωμί
- 1 κ.σ. κύμινο ή και παραπάνω
- 1 αβγό
- Αλατοπίπερο
- Καυτερή πάπρικα
- Ξερή ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζω τους μουλιασμένους από βραδύς γίγαντες να βράσουν σε κρύο νερό που να τους σκεπάζει, περίπου για 45-50 λεπτά, όχι να παραβράσουν δηλαδή. Να κρατάνε λίγο.
- Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζω τα υλικά για το ταψί και τη σάλτσα του. Κόβω σε χοντρά κυβάκια το κρεμμύδι, σε φετούλες το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο. Τα αφήνω στην άκρη και αρχίζω την προετοιμασία για τα σουτζουκάκια.
- Βάζω τον κιμά σε μια μεγάλη βαθιά λεκάνη και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιημένα. Ρίχνω από πάνω τους την τριμμένη φρυγανιά, το αλατοπίπερο, την πάπρικα, το αβγό, λίγο ελαιόλαδο και την ξερή ρίγανη. Ζυμώνω καλά να δέσουν τα υλικά και πλάθω τα σουτζουκάκια μου μακρόστενα.
- Κατεβάζω τους γίγαντες από τη φωτιά, τους βάζω σε μεγάλο ταψί με αρκετό από το ζουμί τους, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, προσθέτω τις πιπεριές και τα καρότα και τους περιχύνω με αρκετό ελαιόλαδο.
- Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και τέλος ανάμεσα στους γίγαντες παραχώνω αρκετά από τα σουτζουκάκια που έπλασα. Βάζω αρκετά, αλλά τόσα όσα θα χρειαστώ. Τα υπόλοιπα τα τακτοποιώ στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσω για σουβλάκια με πίτες.
- Σκεπάζω το ταψί μου με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου για 45 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω για λίγο ακόμα το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσουν σουτζουκάκια και γίγαντες.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply