Μυλοκόπι με πράσα στη γάστρα

Συγγενεύει με το λαβράκι και το σολομό. Είναι φιλύποπτο, σβέλτο και δυνατό ψάρι. Ζει κοντά στις ακτές, σε βυθό με άμμο και φύκια. Του αρέσει επίσης να συχνάζει στις εκβολές των ποταμών. Σκούρο σταχτί ή ασημοπράσινο και στην κοιλιά ασημόλευκο. Το σώμα του είναι φαρδύ και από τη ράχη του μέχρι το στόμα του καμπυλωτό. Το μήκος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει πολλές φορές το 1 μέτρο. Το βάρος του κάποιες φορές φτάνει και τα 15 κιλά. Εμείς όμως, για τη σημερινή συνταγή θα αρκεστούμε σε μυλοκόπι του ενός κιλού, ιχθυοκαλλιέργειας, καθαρισμένο και ακέφαλο που βρήκαμε στην αγορά της περιοχής μας. Μυλοκόπι λοιπόν (ή umpina cirhosa) με πράσα και ντοματούλες  στη γάστρα στην πολύ  εύκολη και γευστικότατη συνταγή μας.

20151216_0017.jpg_c+l

Υλικά ( 4-6 άτομα )

  • 1 μυλοκόπι καθαρισμένο του κιλού
  • 1 κιλό πράσα
  • 1-2 ντομάτες
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

20151215_0005

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τα πράσα, αφαιρόντας 1-2 από τα εξωτερικά φύλλα, τα χαράσσω κατά μήκος, ώστε να πλυθούν καλά από χώματα που πολλές φορές εισχωρούν ανάμεσα τους και τα κόβω σε 3-4 μεγάλα κομμάτια.
  2. Πλένω και κόβω τις ντομάτες σε λεπτές φετούλες.
  3. Τακτοποιώ πρώτα τα κομμένα πράσα μέσα στο ταψί γάστρα, άλατοπιπερώνω, από πάνω βάζω τις φέτες ντομάτας και τέλος ακουμπώ το καθαρισμένο ψάρι.
  4. Περιχύνω με το κρασί, αρκετό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Νερό δε χρειάζεται καθόλου. Κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνω το φαγητό στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Μετά τα 50 λεπτά αφαιρώ το καπάκι και ψήνω άλλα 5 λεπτά σε δυνατότερη θερμοκρασία, ώστε να πάρει το φαγητό ένα πιο χρυσαφί χρώμα.

20151216_0003 20151216_0005 20151216_0006 20151216_0010 20151216_001220151216_0017

Καλή επιτυχία


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *