Και ναι, τα ψωμάκια μπύρας επαναλαμβάνονται. Πρώτον γιατί λατρεύω το ψωμί και όλα τα παράγωγά του. Δεύτερον γιατί όταν έχεις μια τόσο εύκολη συνταγή και μάλιστα με σίγουρα αποτελέσματα, θέλεις να επανέρχεσαι σ αυτή ξανά και ξανά. Άλλωστε την εμπεδώνεις καλύτερα! Και τρίτον και σπουδαιότερο, έχεις ένα έτοιμο “πατρόν” όπου μπορείς άνετα να κάνεις πειράματα, να κόψεις να ράψεις, ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής, τα υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι και να είναι πάντα όλοι ευχαριστημένοι.
Έτσι σήμερα είπα να φτιάξω τις δυο γνωστές μας φρατζολίτσες, όπως θα δείτε παρακάτω βεβαίως, τη μια γλυκιά και την άλλη πικάντικη.
Μη σας φοβίζει αυτή η “διάσταση” γεύσεων. Απλώς στη μια θα βάλετε μέλι 1-2 κουταλιές και το ανάλογο αλεύρι για να δέσει η ζύμη και στην άλλη ότι αρωματικό σας βρίσκεται σπίτι. Εστραγκόν ή ρίγανη ή θυμάρι ή, ή…. και βεβαίως οπωσδήποτε πάπρικα (θα προτιμούσα καπνιστή, για το πιο πικάντικο της γεύσης) .
Θα αλείψετε τα ψωμάκια με το αβγό (και μόνο ο κρόκος ελαφρώς χτυπημένος με πολύ λίγο νερό είναι αρκετός) και θα τα καλύψετε με ποικιλία σπόρων που θα έχετε σ ένα βαθύ πιάτο, αναποδογυρίζοντας τα μέσα σ αυτό.
Η τελευταία δόση που έκανα χθες …απλώς δεν υπάρχει σήμερα!
Εντάξει, εντάξει δεν τα απολαύσαμε μόνο οι του σπιτιού. Πήγα μερικά πεσκέσι, σε φιλικό και “φαγανό” σπίτι.
Είναι σίγουρο ότι τη συνταγή αυτή, με παραλλαγές βεβαίως θα τη ξαναβρούμε στα χέρια μας.
Υλικά
- 1/2 αλεύρι (και λίγο παραπάνω) που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. τσαγιού νιφάδες βρώμης
- 1 κουτάκι μπύρας 0,33 ml
- Ηλιόσποροι
- Κολοκυθόσποροι
- Λιναρόσποροι
- Σουσάμι
- 1 αβγό για το άλειμμα των ψωμιών
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ.πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1 κ.γ. εστραγκόν ή ρίγανη
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 λαδόκολλα
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω το μισό αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι και τη ζάχαρη
- Τα ανακατεύω καλά και ρίχνω σιγά σιγά τη μπύρα εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι.
- Στην αρχή τα ανακατεύω και τα δουλεύω με ένα πιρούνι, μετά αρχίζω το ζύμωμα.
- Φροντίζω ώστε να φτιαχτεί μια όμορφη εύπλαστη ζύμη, υπολογίζοντας κυρίως τα στερεά υλικά.
- Χωρίζω τη ζύμη μου σε δύο φρατζολίτσες.
- Στη μία προσθέτω την κουταλιά το μέλι (αν θέλετε και δύο, όπως έκανα εγώ) και επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα, τόσο όσο να σφίξει η ζύμη.
- Στην άλλη προσθέτω την πάπρικα, το εστραγκόν ή την ρίγανη και ζυμώνω ξανά.
- Χωρίζω τις φρατζολίτσες σε φέτες.
- Φορμάρω με τα χέρια μου τις φέτες σε στρογγυλά ψωμάκια και αλείφω τη μία πλευρά τους με το αβγό. Τα αναποδογυρίζω σ’ ένα βαθύ πιάτο, όπου έχω ανακατέψει όλους τους σπόρους. Περίπου 1 κ.γ. γεμάτο από κάθε είδος.
- Με το άλειμμα αβγού, οι σπόροι κολλάνε πολύ εύκολα.
- Τοποθετώ τα ψωμάκια σε ταψί φούρνου και πάνω σε καλά λαδωμένη λαδόκολλα.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
- Στο τέλος ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στο φουλ και συνεχίζω το ψήσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Τα βγάζω απ το φούρνο και απ το ταψί με τη λαδόκολλα (αλλιώς θα υγρανθούν) και τα κρυώνω πάνω σε βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
- Βγαίνουν περίπου 18-20 ψωμάκια.
Tips
- Τη λαδόκολλα τη λαδώνω, γιατί έχω προσέξει ότι έτσι ροδίζει όμορφα και το κάτω μέρος των ψωμιών.
- Στο τέλος ανεβάζω τη θερμοκρασία για 2-3 λεπτά όπως προείπα, για να αποκτήσουν μια τραγανή κόρα.
- Για να τα έχω πάντα φρέσκα, όσα δεν φαγωθούν την ίδια μέρα, τα διατηρώ σε σακουλάκι στην κατάψυξη και τα βγάζω 1-2 ώρες πριν τα σερβίρω.
- Μην ανησυχείτε για το πως θα ξεχωρίζεται τα γλυκά απ τα πικάντικα. Στο κάτω μέρος φαίνεται καθαρά η πάπρικα. Αλλιώς κανονίστε το με τους σπόρους στην επιφάνειά τους.
Καλή επιτυχία
Leave a Reply